Afdrukken
Hits: 16447

ZF Wedstrijd 28 juni 2014

In Januari 2014 verscheen in dit topic de eerste oproep voor deelname aan de Zeilersforum wedstrijd, die net als vorig jaar wederom vanuit Andijk gezeild zou gaan worden.

Het programma in vogelvlucht;

Vrijdagavond:  

Gezellig samenzijn en eventueel kennismaking

Zaterdagochtend:

Wedstrijd uitleg door Michel (Beauty) + het Praktijkdeel van het oefenen van een aantal starts gevolgd door een korte baan.

Middagdeel:

Wedstrijdjes lange baan zeilen.

's Avonds gezellig samen een maaltijd gebruiken gevolgd door de prijsuitreiking.

Zondag; naar eigen inzicht indelen.

Aangezien wij nog met vakantie waren, maar toch mee wilden doen aan dit door Duit en Anjo georganiseerde evenement, zeilden we 's morgens om 6 uur vanaf Vlieland terug naar Andijk. Ron vertrok na aankomst alvast naar de WSV de Kreupel alwaar hij gastvrij ontvangen werd door Anjo of Murphy (ik weet niet in welke volgorde). Ondertussen kon ik de rommel aan boord van d'Helios een beetje opruimen. Al gauw werd ik gebeld door Anjo met de mededeling dat ik toch ook maar snel moest komen, omdat het wel erg gezellig was. Hoe kan je zo'n uitnodiging nou afslaan, dus op naar de WSV Andijk wat op loopafstand ligt van onze haven.

2014-06-28 wedstrijd 6

Op het terras zag ik vanaf afstand al wat bekende gezichten. En inderdaad, het was gezellig! Maar toch hebben we het niet te laat gemaakt om fris aan de start te kunnen verschijnen op zaterdagochtend. De echte diehards bleven natuurlijk zitten tot ver in de voor de nachtrust bestemde uurtjes.

Op zaterdagochtend bespeurde ik hier en daar wat slaperige kopjes.

Toen iedereen present was riep Anjo ons bijeen voor de wedstrijduitleg en nodigde Michel (Beauty) uit voor het geven van zijn presentatie;

2014-06-28 ZF wedstrijd 2 - 2014-06-28 at 14-04-33 

2014-06-28 ZF wedstrijd 5 - 2014-06-28 at 14-05-07

Op onnavolgbare wijze hield hij een mooie presentatie over de wedstrijd zeilregeltjes. Met duidelijke sheets gaf hij onder meer uitleg over de volgende onderwerpen;

Na deze informatie toonde Michel nog een aantal sheets waarbij de aanwezigen mochten zeggen wat de beste en snelste move zou zijn om van de start naar een bepaalde boven boei te zeilen, daarbij rekening houdend met de windrichting en -shifts. Hoeveel keren moest je tacken om bij de bovenboei te komen. Dit was een leuke oefening waarbij tactiek, strategie en logisch denken bij sommigen de hersentjes deed kraken.

Er werd tot slot ook nog een weddenschap afgesloten; Vorig jaar bleek bij het oefenen van de startprocedure dat het op tijd starten heel lastig was. Er was een deelnemer die het presteerde 1 min. 20 te laat over de startlijn te gaan. Dit jaar werd de weddenschap gezet op 40 seconden. Helaas moest Michel vanwege andere verplichtingen 's middags terug naar huis, dus weten we niet of de weddenschap uitgekomen is.

Hierna werd overgegaan tot indeling van de bemanning. Bij ons stapten Thomas (Baasklusje) en zijn vrouw Wendelien aan boord. Peter, Monique en hun dochter zaten aan boord van hun schip de Liefde, dat als startschip zal fungeren. Er stond een lekker windje NW ruimend N, kracht 4 met vlagen van 5 ertussen. 's Middags was de wind iets afgenomen, vermoedelijk kracht 3. Helaas door een defecte windmeter, weet ik het niet exact.

Thomas had naast zijn enorme kennis over zeilen ook een geheim wapen meegesmokkeld aan boord, ik kan daar niet teveel over vertellen natuurlijk, maar het was wel handig als wedstrijdtimer ;-)

Nadat iedereen bij ons een taak had en alle bootjes startklaar waren, ging de eerste vlag omhoog; Het 5 minuten sein. En o, wat gaan die minuten snel en ondertussen moet je als stuurvrouw ook nog eens overal op letten. Luisteren naar de tips van Thomas. Is mijn positie wel goed? Kom ik op tijd? Waar zeilen de anderen? En dan ineens valt het startschot en ja hoor, iedereen was te laat bij de startlijn. Maar we lagen wel op kop, dus hop, op weg naar de boven boei. Poeh, wat een spanning aan boord. Lierhendels werden van bak- naar stuurboord overgegeven, ondertussen trimde Thomas nog een zeiltje bij en na het ronden van de boven boei met ruime wind retour finish. Yes! Die is in the pocket! 1 punt voor d'Helios!

De tweede en volgende starts volgden snel telkens nadat de laatste deelnemer over de finish gekomen was. Het was heel enerverend, zoveel starts achter elkaar. Alle opties zijn ook door ons uitgetest, dat wil zeggen, een keer over stuur- en over bakboord starten. Op welk moment was ik de sukkel of juist de slimmerik. Bij het bepalen van het overstagmoment om de boei in 1 keer te kunnen ronden, galmden de woorden van Michel me nog in de oren; TACK.... FUCK.... En wat nu?

 

En toen was het tijd voor de lunch. Het startschip bleef liggen en met de bijboot kwamen Peter en Monique ook gezellig aan wal.

Helaas hadden wij geen tijd gehad om nog boodschappen te doen, dus hadden we geen broodjes mee. We werden gered door Anjo en Ina, die wel voldoende brood aan boord hadden en dat met ons deelden.

Na de lunch het middagdeel. Er werd een langere baan uitgezet, waarin een kruisrak zat. En nu ging het om het echie; de dood of de gladiolen!

Er was ondertussen een bemanning wissel geweest. Michel (Beauty) bleef aan de wal vanwege andere verplichtingen en Thomas (Baasklusje) stapte op bij Helmsman om daar de zeilen te trimmen, want dat schip kan beslist sneller varen. Ook Aernoudt was inmiddels uitgeklust en kon met zijn Trimaran ook meevaren. De ZF-er die solo met zijn Kolibrie zeilde heb ik niet meer gespot, terwijl deze 's morgens met zijn boot tussen de wat grotere schepen dapper meedeed. Ook Petra(Hedrion) met haar Weta had het tijdens het ochtenddeel lastig met de kortere wedstrijdjes. Tussen de schepen vangt zij te weinig wind om snelheid te kunnen maken.

Aan boord van d'Helios stond alles op scherp, dat gold ook voor de wedstrijd timer op de Raymarine St60. Ron drukte op een aantal knopjes om de 5 minuten timer te activeren en vanaf dat moment hebben we drie wedstrijden lang een akelig gepiep horen komen uit het apparaat. Het begon zelfs bij de andere deelnemers op te vallen. Of het nou daardoor kwam of niet, we zaten wel telkens in de voorste gelederen, ondanks dat we ons "geheime wapen" hadden moeten afstaan aan Helmsman. Hedrion kwam nu mooi op snelheid en finishte een paar keer voor ons. Mooi gezicht hoor, om Petra met haar snelle trimaran over het water te zien scheren!

Na drie wedstrijdjes zeilde iedereen terug naar de WSV en kwamen de sterke verhalen op gang. Leuk om te zien dat ook Toxiq en Har.Vogel van de partij waren. Albert (Zeebeest) en Marianne waren ook terug gekomen van hun MOB oefening met de KNRM (Zie Verslag van Albert).

Tijdens de borrel reikte de dochter van Peter en Monique en twee andere jonge dames de prijzen uit aan de drie besten van de dag. Op drie "Catch me", op twee "Hedrion" en op één "d'Helios". WAUW! We kregen allemaal een mooie tekening en snoepjes en voor nummer 1 was er nog een extra prijs, namelijk een pak afbakbroodjes van het merk Kampioentjes! Heel erg origineel en leuk.

Het werd een gezellige avond, de plaatselijke Chinees kreeg een leuke bestelling te verwerken en op de bierfusten werd ook een kleine aanslag gepleegd.

De verrassing was groot toen Anjo de drie winnaars ook nog eens een mooie beker overhandigde! Wat ontzettend leuk allemaal, voor degenen die er niet bij konden zijn; jullie hebben wat gemist!

Graag wil ik een aantal mensen bedanken;

Duit en Anjo voor de organisatie van dit leuke evenement.

WSV Andijk voor de gastvrijheid in jullie prachtige accommodatie.

Michel (Beauty) voor zijn heldere uiteenzetting.

De wedstrijdleiding Peter en Monique, die ongetwijfeld spierpijn hebben van het hijsen en strijken van vlaggen en het geven van geluidssignalen.

En last but not least; Thomas en Wendelien voor alle tips en de inzet aan boord van onze d'Helios

Login om te antwoorden