nmea & seatalk wifi data multiplexer


Waarom is een multiplexer onmisbaar?
Aan boord van uw schip heeft een watersporter verschillende instrumenten en mogelijk ook een plotter of laptop/tablet om hem of haar te ondersteunen bij veilige navigatie.
De meeste instrumenten hebben ook een aparte uitgang waarmee de data beschikbaar is voor andere apparaten, zoals bijvoorbeeld de snelheid door het water voor de plotter of de positie via GPS naar een (dsc) marifoon.
Hiervoor is het NMEA protocol gemaakt en de meeste fabrikanten bieden de mogelijkheid deze “taal” te gebruiken.
Echter, eigenschappen van de nmea bus laten niet toe dat meerdere zenders (talkers) rechtstreeks met elkaar verbonden worden. De zenders “praten” dan door elkaar en de ontvangers (listeners) kunnen de berichten niet meer gebruiken!
De multiplexer biedt hiervoor een oplossing. De zenders worden aangesloten op de ingangen van deze module, die de berichten keurig achter elkaar zet en de berichten via de uitgang in volgorde aanbiedt aan de ontvangers.
U kunt wel meerdere ontvangers (3 a 4) aansluiten op 1 uitgang van de multiplexer. NMEA data wordt op verschillende bitsnelheden verzonden. De multiplexer kan overweg met alle standaard snelheden (4800 – 115200 bps), zodat ook bijvoorbeeld de AIS data van uw AIS ontvanger/transponder zichtbaar gemaakt kan worden op uw tablet (via de wifi functie).

De multiplexer is voorzien van:
  1. 4 nmea ingangen (galvanisch geisoleerd)
  2. 2 nmea uitgangen
  3. 1 Seatalk ingang/uitgang(galvanisch geisoleerd)
  4. 1 USB poort in/uitgang(galvanisch geisoleerd)
  5. 1 RS 232 poort (galvanisch geisoleerd)
  6. WIFI poort


NMEA
Op de vier nmea ingangen kunt u de zenders aansluiten.Voorbeelden van een zender is een log, dieptemeter, windgever en bijvoorbeeld de bekende Furuno GP serie navigator. De ingangen zijn geisoleerd zodat er geen aardlussen kunnen optreden. Daarmee worden bijvoorbaat een hoop vreemde problemen met data overdracht voorkomen.
De twee nmea uitgangen zijn apart instelbaar op een verschillende baudrate. Dus kunt u bijvoorbeeld de ene aansluiten op bijvoorbeeld een 4800 baud nmea display ( bijv. van Clipper) en de andere op een plotter. U kunt zelf bepalen welke berichten naar welke van de uitgangen worden verstuurd. Dit voorkomt congestie van berichten, vooral bij AIS.

Seatalk
Raymarine maakt gebruik van een eigen protocol, bekend onder de naam Seatalk.
De STARTRACKING multiplexer is zo ontworpen dat hij tegelijkertijd overweg kan met beide protocollen en veel berichten kan vertalen van het ene protocol naar het andere.
De Seatalk data komt daarmee beschikbaar op de nmea uitgangen en USB poort.
Uniek voor deze multiplexer is dat deze ook nmea berichten vertaald naar Seatalk! U kunt nu dus meerdere merken instrumenten combineren en ten volle benutten.
In tegenstelling tot NMEA kunnen Seatalk instrumenten wel luisteren naar meerdere talkers op 1 lijn. Vandaar dat de multiplexer aan 1 Seatalk in/uitgang voldoende heeft. De seatalk aansluiting is volledig galvanisch geisoleerd.

De USB poort
De multiplexer is verder voorzien van een geïsoleerde USB aansluiting. U kunt nu de scheepsdata op de pc of laptop gebruiken (mits voorzien van daarvoor geschikte software).
Tevens kan de data vanuit de pc naar de multiplexer worden verstuurd om de data door te geven aan de twee nmea uitgangen. Uw pc/laptop kan vanaf nu ingezet worden als plotter/repeater met de gegevens van uw instrumenten aan boord of om de stuurautomaat aan te sturen.
De usb poort is ook galvanisch geisoleerd, zodat aardlussen niet kunnen optreden.
De usb poort kan alleen worden aangesloten op een host, zoals een laptop of een pc. Aansluiten op bijvoorbeeld een AIS ontvanger gaat niet, omdat dat ook een slave is.

De Rs232 poort
Desgewenst kunt u ook de (galvanisch geisoleerde) RS232 poort gebruiken ipv de USB aansluiting. Bitsnelheden van 4800 - 115200 bps zijn beschikbaar.
Sommige AIS ontvangers hebben een rs232 uitgang, die kunt u hier ook op aansluiten. U heeft dan weer een nmea ingang vrij.

Wifi!
Bovenal is er een wifi poort aanwezig. Hiermee kan de scheepsdata in twee richtingen draadloos worden verstuurd (naar bijvoorbeeld uw tablet of smartphone).
Dit is ook handig naar uw laptop, het scheelt een rammelende connector van de usb kabel.
De wifi module werkt als een access point. Er kunnen tot 8 apparaten (tablet, smartphone, laptop etc) tegelijk inloggen.
De relevante gegevens zoals naam, adressen en zelfs een wachtwoord zijn door u programmeerbaar.
Er zal momenteel al erg veel navigatie programma's beschikbaar. Sommige app's kosten erg weinig ( Sailtracker) of zelfs niks (bijvoorbeeld het bekende Opencpn)
Toch kunt u daarmee een zeer geavanceerde navigatie uitvoeren, compleet met het weer geven van AIS data etc, etc. Andere toepassingen werken met officiele 1800 series of Imray kaarten en werken zeer nauwkeurig.
Dit geeft dus een extra veiligheid naast het navigeren met papieren kaarten.
Zo goed als alle programma's ondersteunen het UDP protocol, en kunnen daarmee via wifi communiceren.

Programmeren
De multiplexer is voorzien van een krachtige microcontroller. Dit geeft de mogelijkheid om de data van de ingangen te interpreteren en aan te passen voor ze te verzenden naar een uitgang.
De volgende parameters kunnen door de gebruiker worden geprogrammeerd via de RS232 of de USB poort:
  1. instellen baudrates in- en uitgangen
  2. filteren van data, zodat dubbele berichten worden voorkomen
  3. niet relevante berichten tegenhouden per poort
  4. Zend id's van berichten aanpassen per uitgang
  5. prioriteiten op berichten, dit geeft extra robuuste data overdracht
  6. Zelf toevoegen van berichten zoals Ware wind snelheid en -hoek
  7. de schakelaar uitgangen in of uit laten schakelen


Handige toevoegingen
In overleg met het zeilersforum zijn er nog verschillende slimme handigheidjes ingebouwd, zoals het genereren van Ware wind snelheid en -hoek(TWS & TWA) berichten aan de hand van de bootsnelheid en schijnbare wind berichten.
U kunt ook bepalen vanuit welke bron de stuurautomaat zal worden aagestuurd. Er is een schakelaar ingang aanwezig waarmee u een door uzelf te bepalen uitgang kan worden uitgezet.

Van zo goed als iedere boot is een polar diagram beschikbaar. Door deze tabel in de multiplexer op te slaan en in de multiplexer dit automatisch te combineren met de data van een windgever en de bootsnelheid kan berekend worden op hoeveel procent ten opzichte van de polar wordt gevaren!
Dit kan met een te programmeren bericht weergegeven worden op een van uw instrumenten!

De software in de multiplexer kan eenvoudig via de usb kabel door uzelf worden vernieuwd. Op het moment dat een nieuwe functie beschikbaar is kunt u deze aan boord in de bestaande multiplexer programmeren.
De updates zijn gratis.
Wij staan open voor iedere suggestie om de functionaliteit van de multiplexer te verbeteren. Heeft u een idee, neem gerust contact op!


Nederlands fabrikaat
De STAR TRACKING multiplexer is een volledig door ons ontworpen en geproduceerd nederlands produkt en is ontwikkeld in nauwe samenwerking met enthousiaste gebruikers van het Zeilersforum!, dus uit de watersport praktijk!

Afstandbediening

De nieuwe versie wifi multiplexer is voorzien van een nieuwe nuttige functie. Er kan een draadloze afstandbediening op worden aangesloten!
De afstandbediening heeft 4 toetsen. De behuizing is waterdicht en robuust uitgevoerd. Hiermee kunt u commando's versturen naar de multiplexer. Erg handig is bijvoorbeeld het corrigeren van de koers van de stuurautomaat. Stel u bevind zich op het voordek en u wil de koers aanpassen. Een druk op de knop is dan voldoende om de multiplexer een commando te laten sturen naar de automaat, u hoeft dan dus niet heen en weer naar de kuip!
Dit is het beste alternatief voor de dure raymarine draadloze zender.
Deze vernieuwde versie van de wifi multiplexer met extra robuuste voeding en verbeterde seatalk interface is nu ons paradepaardje.

Te koop voor €289,00 , inclusief btw in de webshop
Zie ook de documenten en download pagina voor gebruiksaanwijzing en sofware