Kruissjorring: verschil tussen versies

Uit ZeilersWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
[[Categorie:Knopenbord]]
 
[[Categorie:Knopenbord]]
[[Bestand:kruissjorring.gif|right|250px]]
+
[[Bestand:kruissjorring.jpg|right|250px]]
 +
De '''kruissjorring''' is een sjorring die gebruikt wordt om twee balken aan elkaar vast te maken die loodrecht op elkaar staan (anders gebruik je de [[diagonaalsjorring]]).
 +
 
 +
== Werkwijze ==
 +
*Er wordt altijd gestart met een [[mastworp]] (of een gelijkaardige knoop zoals de [[timmersteek]]) op de verticale paal, onder de horizontale paal. Algemeen kan men stellen dat steeds gestart wordt op de vaste paal.
 +
*Daarna start men het bevestigen van de losse paal, door het touw volgens het vaste stramien(zie figuur) rond beide palen te draaien. Hierbij worden de touwen netjes naast elkaar gelegd, op de losse paal langs de buitenkant, op de vaste paal langs de binnenkant.
 +
*Na een 3-tal wikkelingen (afhankelijk van de lengte van het touw), leg je een aantal woelingen. Hierbij wordt het touw enkele malen tussen de 2 palen gedraaid, om de eerste wikkelingen. Aangezien dit in hoge mate de stevigheid bepaalt, dienen deze woelingen sterk aangespannen te worden.
 +
*Tot slot wordt opnieuw een mastworp gelegd, ditmaal om de losse paal.

Huidige versie van 31 aug 2010 om 12:15

Kruissjorring.jpg

De kruissjorring is een sjorring die gebruikt wordt om twee balken aan elkaar vast te maken die loodrecht op elkaar staan (anders gebruik je de diagonaalsjorring).

Werkwijze

  • Er wordt altijd gestart met een mastworp (of een gelijkaardige knoop zoals de timmersteek) op de verticale paal, onder de horizontale paal. Algemeen kan men stellen dat steeds gestart wordt op de vaste paal.
  • Daarna start men het bevestigen van de losse paal, door het touw volgens het vaste stramien(zie figuur) rond beide palen te draaien. Hierbij worden de touwen netjes naast elkaar gelegd, op de losse paal langs de buitenkant, op de vaste paal langs de binnenkant.
  • Na een 3-tal wikkelingen (afhankelijk van de lengte van het touw), leg je een aantal woelingen. Hierbij wordt het touw enkele malen tussen de 2 palen gedraaid, om de eerste wikkelingen. Aangezien dit in hoge mate de stevigheid bepaalt, dienen deze woelingen sterk aangespannen te worden.
  • Tot slot wordt opnieuw een mastworp gelegd, ditmaal om de losse paal.