Staande Mast Route Objecten: verschil tussen versies
Regel 50: | Regel 50: | ||
Je komt dan namelijk bij de [https://www.vaarweginformatie.nl/frp/main/#/geo/detail/BRIDGE/43523 Alblasserdamsebrug], die draait om en nabij elke 2 uur (met een doorvaarthoogte van rond de 11 meter kun je ook zonder opening de brug passeren). Na de Alblasserdamsebrug vaar je terug naar de SB oever van de Nieuwe Maas. Bij de volgende splitsing kun je zowel linksom (makkelijk maar druk als linksaf (Rietbaan, let op bij de volgende splitsing BB aanhouden want SB loopt dood). In beide gevallen kom je daarna bij de aftakking van de Beneden-Merwede aan BB, wij houden SB aan. Dan volgt namelijk de [https://www.vaarweginformatie.nl/frp/main/#/geo/detail/BRIDGE/55925 spoorbrug Grotebrug] (draait tegelijk met de brug erachter, de spoorbrug is leidend) en dat is je lastigste obstakel voor de komende tijd. Met een beetje mazzel kun je de opening van 17:13h halen. | Je komt dan namelijk bij de [https://www.vaarweginformatie.nl/frp/main/#/geo/detail/BRIDGE/43523 Alblasserdamsebrug], die draait om en nabij elke 2 uur (met een doorvaarthoogte van rond de 11 meter kun je ook zonder opening de brug passeren). Na de Alblasserdamsebrug vaar je terug naar de SB oever van de Nieuwe Maas. Bij de volgende splitsing kun je zowel linksom (makkelijk maar druk als linksaf (Rietbaan, let op bij de volgende splitsing BB aanhouden want SB loopt dood). In beide gevallen kom je daarna bij de aftakking van de Beneden-Merwede aan BB, wij houden SB aan. Dan volgt namelijk de [https://www.vaarweginformatie.nl/frp/main/#/geo/detail/BRIDGE/55925 spoorbrug Grotebrug] (draait tegelijk met de brug erachter, de spoorbrug is leidend) en dat is je lastigste obstakel voor de komende tijd. Met een beetje mazzel kun je de opening van 17:13h halen. | ||
− | Na de spoorbrug heb je het naarste stuk gehad. Je bent | + | Na de spoorbrug heb je het naarste stuk gehad. Je bent 35 bruggen en 3 sluizen gepasseerd, de Delta ligt voor je open. Het is mogelijk om de Staande Mast Route te volgen tot Vlissingen dus in het kader van deze beschrijving gaan we dat hier ook doen. |
Na de spoorbrug volg je de Oude Maas aan SB, 2 afslagen aan BB laat je links liggen maar de derde, richting de Dordtsche Kil, moet je wel hebben. Staat met grote borden aangegeven. Let op, er komt verkeer achterop dat rechtdoor de Maas wil volgen, tegenliggers die de Kil in draaien of toch niet, schepen die de Kil noordwaarts volgen en dan vervolgens toch maar BB uit gaan (dus jouw pad kruisen): dit is een onoverzichtelijk punt. Bij twijfel niet oversteken, maar als je denkt dat het kan, doe het dan gewoon. Afhankelijk van het getij ga je nu ofwel heel snel door de Dordtsche Kil of juist heel langzaam. Hou SB wal aan, zeker als je stroom tegen hebt: soms kun je profiteren van een neer. | Na de spoorbrug volg je de Oude Maas aan SB, 2 afslagen aan BB laat je links liggen maar de derde, richting de Dordtsche Kil, moet je wel hebben. Staat met grote borden aangegeven. Let op, er komt verkeer achterop dat rechtdoor de Maas wil volgen, tegenliggers die de Kil in draaien of toch niet, schepen die de Kil noordwaarts volgen en dan vervolgens toch maar BB uit gaan (dus jouw pad kruisen): dit is een onoverzichtelijk punt. Bij twijfel niet oversteken, maar als je denkt dat het kan, doe het dan gewoon. Afhankelijk van het getij ga je nu ofwel heel snel door de Dordtsche Kil of juist heel langzaam. Hou SB wal aan, zeker als je stroom tegen hebt: soms kun je profiteren van een neer. | ||
Regel 64: | Regel 64: | ||
Na die brug heb je meteen aan SB de jachthaven van Vlissingen. Er is nog een haven (Admiraal de Ruyterhaven), daarvoor moet je reserveren via telefoon en eerst nog even door de [https://www.vaarweginformatie.nl/frp/main/#/geo/detail/LOCK/16483 sluis Vlissingen]: na de sluis meteen SB uit, volg de kust tot je bij de haven komt. | Na die brug heb je meteen aan SB de jachthaven van Vlissingen. Er is nog een haven (Admiraal de Ruyterhaven), daarvoor moet je reserveren via telefoon en eerst nog even door de [https://www.vaarweginformatie.nl/frp/main/#/geo/detail/LOCK/16483 sluis Vlissingen]: na de sluis meteen SB uit, volg de kust tot je bij de haven komt. | ||
− | Voilà, u bent op de Westerschelde, open verbinding met zee! | + | Voilà, u bent op de Westerschelde en hebt, na (als ik goed geteld heb) 44 bruggen en 7 sluizen, eindelijk open verbinding met zee! |
Huidige versie van 26 mei 2020 om 23:58
Van Amsterdam naar Vlissingen:
Meer af voor de Westerkeersluisbrug en meld je daar voor het konvooi. Dat start gewoonlijk ergens tussen 23:00 en 01:00. De route is als volgt:
Bij de splitsing hou je rechts aan en kom je bij de Kattenslootbrug
Links aanhouden, dan komt de Van Hallbrug
Vervolgens de Nieuwe Meerschutsluis. Deze wordt direct gevolgd door de bruggen door de A10 die maar heel kort open staan: doorvaren dus!
Na de bruggen is aan SB een steiger waar je even vast kunt maken. Doorvaren kan wel maar heeft weinig zin vanwege de bediening van je volgende brug.
Je vaart nu over de Nieuwe Meer, meestal bij nacht, dus tonnetjes volgen. Dat lukt vrij aardig. Aan het eind sla je BB uit en kom je bij de Schipholbrug die maar heel beperkt bediend wordt (je passeert de A9) en meteen daarna de Schipholdraaibrug. Deze worden tegelijk bediend.
Volg het vaarwater en je komt bij de Bosrandbrug.
Je kunt nu eindelijk een paar kilometer ongestoord varen, maar dan kom je toch echt bij de Aalsmeerderbrug.
Blijf het vaarwater volgen aan stuurboordzijde tot je bij de Leimuiderbrug bent.
Na de Leimuiderbrug volg je het vaarwater tot je een afslag naar bakboord tegenkomt. Rechtdoor is een brug, daar moet je dus voor de verandering niet doorheen, je moet linksaf, de sloot brengt je naar het Braassemermeer. Volg het vaarwater in een zuid-zuidwestelijke richting, dan kom je de 'uitgang' tegen. Na de uitgang pak je de eerste mogelijkheid BB richting Alphen aan den Rijn. Je komt dan bij de Woubrugsebrug en daarna bij de 's-Molenaarsbrug.
Na die brug ga je BB uit door Alphen. Kort op elkaar komen dan de Dr.Albert Schweitzerbrug, Koningin Julianabrug, de Alphense brug en de Swaenswijkbrug. Meestal draaien ze vlot na elkaar.
Vaar rechtdoor tot je op een 'kruising' komt, sla daar SB uit, de Gouwe op richting Gouda en ga meteen op de rem want daar ligt de Hefbrug Gouwsluis en vlak daarna de Spoorbrug Alphen aan den Rijn die een vreemd schema kent.
Je vaart een stuk onbelemmerd rechtdoor tot je bij de Hefbrug Boskoop komt. Vaar door (je kunt nergens anders heen) en dan komt de tweede hefbrug van dit traject: de Hefbrug Waddinxveen. Daarna de Amaliabrug en de Coenecoopbrug. Nog een klein stukje daarna, dan kom je bij het eerste rustpunt van je trip: de spoorbruggen van Gouda (Spoorbrug Gouda enkelspoor en Spoorbrug Gouda 4-sporig). Deze draaien beperkt, het is een druk treintraject. Meestal moet je hier een half uurtje wachten, er zijn steigers aan SB.
Op de splitsing van de vaarwegen daarna houd je SB aan. Doe dat ook bij de volgende aftakking, dan kom je bij de Julianasluis met een brug aan de ingang en aan de uitgang. Het kan hier druk zijn! Daar staat tegenover dat je hierna een heel eind lekker door kunt varen. Je gaat nu namelijk de Holandsche IJssel op (weer SB aanhouden). Even opletten bij het pontje van Moordrecht en Ouderkerk, voor de rest gewoon de rivier volgen tot je bij de Algerasluis bent. We vorderen lekker, als je de eerste brugopening van de Schipholbrug en de reguliere opening van de Gouwse spoorbruggen hebt gehad dan moet je hier ergens rond 14:30 zijn. Hou lekker SB wal aan want het gaat langzaam drukker worden. Met zicht op de Brienenoordbrug verschijnt een afslag naar BB, de Noord. Die moeten we in, dat is even puzzelen want het gros van de beroepsvaart komt uit R'dam en gaat naar de Nieuwe Maas of andersom, je moet dus invoegen en tegelijk rekening houden met de stroming. Eenmaal op de Nieuwe Maas is het gewoon weer rechtdoor tot je bij de grote splitsing aankomt: BB is de Nieuwe Maas, wij willen naar SB de Noord in richting Dordrecht.
Je komt dan namelijk bij de Alblasserdamsebrug, die draait om en nabij elke 2 uur (met een doorvaarthoogte van rond de 11 meter kun je ook zonder opening de brug passeren). Na de Alblasserdamsebrug vaar je terug naar de SB oever van de Nieuwe Maas. Bij de volgende splitsing kun je zowel linksom (makkelijk maar druk als linksaf (Rietbaan, let op bij de volgende splitsing BB aanhouden want SB loopt dood). In beide gevallen kom je daarna bij de aftakking van de Beneden-Merwede aan BB, wij houden SB aan. Dan volgt namelijk de spoorbrug Grotebrug (draait tegelijk met de brug erachter, de spoorbrug is leidend) en dat is je lastigste obstakel voor de komende tijd. Met een beetje mazzel kun je de opening van 17:13h halen.
Na de spoorbrug heb je het naarste stuk gehad. Je bent 35 bruggen en 3 sluizen gepasseerd, de Delta ligt voor je open. Het is mogelijk om de Staande Mast Route te volgen tot Vlissingen dus in het kader van deze beschrijving gaan we dat hier ook doen.
Na de spoorbrug volg je de Oude Maas aan SB, 2 afslagen aan BB laat je links liggen maar de derde, richting de Dordtsche Kil, moet je wel hebben. Staat met grote borden aangegeven. Let op, er komt verkeer achterop dat rechtdoor de Maas wil volgen, tegenliggers die de Kil in draaien of toch niet, schepen die de Kil noordwaarts volgen en dan vervolgens toch maar BB uit gaan (dus jouw pad kruisen): dit is een onoverzichtelijk punt. Bij twijfel niet oversteken, maar als je denkt dat het kan, doe het dan gewoon. Afhankelijk van het getij ga je nu ofwel heel snel door de Dordtsche Kil of juist heel langzaam. Hou SB wal aan, zeker als je stroom tegen hebt: soms kun je profiteren van een neer.
Het eind van de Dordtsche Kil gaat over in het Hollands Diep. Sla SB uit, volg de betonning (recreatietonnetjes zijn het gemakkelijkst). Vlak voor de Haringvlietbrug sla je BB uit naar de Jachtensluis Volkerak, of als je doorvaarthoogte is dan grofweg 18.4 meter, de beroepsvaartsluis. Beide draaien 24x7, dus dat moet vlot gaan.
Na de Volkeraksluizen heb je grofweg 9 mijl aan zeilbaar water (wel druk met beroepsvaart) tot je bij de Krammer jachtensluis aan komt. Alweer: met een doorvaarthoogte van rond de 18.4 meter neem je de beroepssluis (brug kan open), bij lagere doorvaarthoogte neem je de jachtensluis. Deze sluizen zijn berucht om hun traagheid, zeker in de zomer kan het hier gebeuren dat je een rondje moet wachten - dat kost al snel een uur extra.
Na de Krammersluis volg je de Oosterschelde (heet hier Mastgat, Zijpe of Keeten) tot het Brabants Vaarwater. Er is voldoende ruimte tussen de grote rode tonnen en de kleinere om de beroepsvaart uit de weg te blijven, afhankelijk van de waterstand (en stroming) kun je zelfs nog een heel stuk verder naar de kant kruipen. Via het Brabants Vaarwater (SB houden! en let op de stroming!) kom je aan de overkant van de Oosterschelde, waar je de ingang van de Zandkreeksluis opzoekt. De bruggen zijn geen probleem normaal gesproken, er is een bypass voor het verkeer waardoor je eigenlijk geen last hebt van sluitingstijden, de sluis is alleen vrij sloom. Volg na de sluis het Veerse Meer tot je bij sluis Veere komt. Deze heeft twee kolken: BB wordt door beroeps gebruikt, pleziervaart gaat meestal door de SB kolk en die heeft een wat aparte layout: tussen de deuren is het breder dan de deuren zelf en de wanden lopen schuin af. Hou hier rekening mee als je binnenloopt: van lagerwal is het hier lastig wegvaren.
Je komt nu in het gebied van de 'blauwe golf': de bruggen op het Kanaal door Walcheren worden zo bediend dat je ze allemaal achter elkaar kunt passeren. Zie voor de bedieningstijden deze site (door de Corona-perikelen loopt het allemaal wat anders nu). Volg het kanaal tot de Stationsbrug Middelburg, vlak voor de brug kun je aan SB het haventje van Middelburg in (aanrader). Daarna de Schroebrug en een paar kilometer later de brug Souburg, vlak daarna gevolgd door de Sloebrug en de Keersluisbrug.
Na die brug heb je meteen aan SB de jachthaven van Vlissingen. Er is nog een haven (Admiraal de Ruyterhaven), daarvoor moet je reserveren via telefoon en eerst nog even door de sluis Vlissingen: na de sluis meteen SB uit, volg de kust tot je bij de haven komt.
Voilà, u bent op de Westerschelde en hebt, na (als ik goed geteld heb) 44 bruggen en 7 sluizen, eindelijk open verbinding met zee!