Rolreefsysteem: verschil tussen versies

Uit ZeilersWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
Regel 17: Regel 17:
  
 
=Tips bij gebruik=
 
=Tips bij gebruik=
 +
[[Categorie:Zeiltermen]]

Versie van 20 aug 2010 om 10:53

Een rolreefsysteem is een systeem dat je in staat stelt om je zeilen op te rollen. Als het mogelijk is om met een gedeeltelijk weggerold zeil verder te zeilen, is er echt sprake van een rolreefsysteem. Er zijn echter ook varianten waarbij je het zeil niet kunt gebruiken als het gedeeltelijk weggerold is en die noemen we dan ook liever fokrollers (omdat ze vaker voor de fok voorkomen dan voor het grootzeil).

Een rolreefsysteem kan voor zowel de voorzeilen als voor het grootzeil gemaakt zijn.

Voorzeilrollers

Onderaan de voorstag wordt een trommel gemaakt waarop een aantal meter lijn gewikkeld wordt. Als de trommel vol zit (de reeflijn is dan zo ver mogelijk opgerold), kan het voorzeil gehesen worden. De tophoek van het zeil wordt niet meteen aan de val vastgezet, dan zou bij het afrollen de val zich om de voorstag wikkelen. Er wordt een wartel tussengezet die zorgt dat het zeil vrij kan draaien ten opzichte van de val.

Als het zeil gehesen is, neem je de reeflijn (meestal wordt die naar de kuip geleid) en haal je die in. Daardoor zal de trommel gaan draaien en wordt het zeil om de stag gewikkeld. Voor de zekerheid beleg je de reeflijn daarna.

Ga je zeilen, dan volstaat het om de reeflijn los te maken. De wind zal het puntje zeil oppakken en het zeil als vanzelf laten afrollen. Hierbij wikkelt de reeflijn zich weer op de trommel zodat je het zeil gemakkelijk weer kunt oprollen.

Bij een fokroller zal de fok met leuvers uitgevoerd zijn. Het is echter ook mogelijk om een buis om het voorstag te plaatsen (een profiel). Het zeil zal dan voorzien zijn van een pees (een stuk zeildoek waarin een staaldraad zit) die je door een gleuf in het profiel voert.

Grootzeilrollers

Gevolgen voor de zeilen

Tips bij gebruik