Houtribdijk
De Houtribdijk (ook bekend als Markerwaarddijk, Markermeerdijk en Dijk Enkhuizen-Lelystad) is een waterkering in Nederland die het IJsselmeer scheidt van het Markermeer.
De dijk (eigenlijk een dam) werd aangelegd tussen 1963 en 1976. De 26 kilometer lange dijk was bedoeld voor de inpoldering van het zuidelijk gedeelte van het IJsselmeer tot de Markerwaard, maar in 2003 is besloten deze Flevopolder definitief niet meer aan te leggen.
Sluizen
Voor de scheepvaart zijn er drie sluizencomplexen: de Krabbersgatsluizen (beroepsvaart) en het Naviduct Krabbersgat (recreatievaart) bij Enkhuizen, en de Houtribsluizen bij Lelystad. Het naviduct bij Enkhuizen is een combinatie van een sluis met een aquaduct en maakt het mogelijk dat scheepvaart en wegverkeer elkaar kruisen zonder enige vorm van hinder aan elkaar te ondervinden. Naast de Krabbersgatsluizen en de Houtribsluizen liggen spuisluizen die nodig zijn voor de regeling van het waterpeil in het Markermeer en IJsselmeer. Ongeveer halverwege de dijk ligt de vluchthaven Trintelhaven, wereldberoemd van de bijeenkomsten van het Zeilersforum.
Er is een project Marker Wadden dat voorziet in de aanleg van een aantal natuureilanden ten zuiden van de Houtribdijk in het Markermeer vanaf 2014.
Bronnen
- Wikipedia 20 januari 2015
- Forumdiscussies Zeilersforum