Flying Dutchman

Uit ZeilersWiki
Versie door Stoffel (Overleg | bijdragen) op 27 aug 2010 om 20:40

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Specificaties

L.o.a. 6.05 meter
Breedte 1.87 meter
Diepgang 1.20 meter
Zeilopp. 18.6 m2 (spi: 20.5 m2)

Varen met de Flying Dutchman

Varen in de FD is echt een topervaring. Met deze boot ben je vaak de snelste op het meer. Het is echt heerlijk om met windkracht 4 halve wind over het meer heen en weer te scheuren. Wat de FD voor mij aantrekkelijk maakt is dat ze bij 3 Bft of meer op bijna alle koersen in plané gaat. Zelfs in het kruisrak kan een ervaren bemanning deze boot continu in plané krijgen. Bij windkracht 4 heb je de spinnaker nog prima onder controle hebt en spuit je heerlijk over het water. Bij 5 Bft of harder is het een uitdaging om de boot met spi rechtop te houden. De kick die je krijgt als je met die wind over het water stuitert is echt fantastisch.

Wat bijna uniek is aan deze boot is het trim systeem voor de mast. Bij licht weer staat de mast kaarsrecht in de boot. Als het harder gaat waaien kun je de druk die je over hebt afvoeren door het voorstag te vieren en de masttop achterover te laten zakken. Daardoor komt het zeildrukpunt verder naar achter te liggen en kun je zonder het grootzeil te vieren door varen. Bij 6 a 7 Bft staat de mast zover achterover dat de top boven de stuurpositie uitkomt. Door deze trimmogelijkheid kun je met bijna elke gewichtscombinatie in bijna alle omstandigheden blijven varen.

Op het eerste gezicht zie je in een FD een enorme kluwe lijntjes. Dat komt omdat bijna alles trimbaar is. Naast de standaard trimlijnen zoals grootschoot, genuaschoot, neerhouder, cunninghamhole en onderlijk, zijn er ook nog de overloop, het genuaval, het hoofdwant, het onderwant, het zwaard (zowel verticaal als horizontaal), en de leiogen (verticaal en horizontaal). In de klassereglementen zijn alle belangrijke maten van het materiaal tot in de details vastgelegd. Wat echter niet wordt beschreven is hoe je je boot trimt. Dat zorgt ervoor dat iedereen overal zijn eigen systeempjes voor ontwikkeld. Wil je dus iets nieuws uitproberen dan kun je altijd je volledige ei kwijt.

Wees op je hoede voor je aan de FD begint, want voor de meesten is het niet meer mogelijk om deze boot los te laten. And I know, because I'm hooked for life.

Korte geschiedenis van de Flying Dutchman

De FD ontstond in 1951 door een initiatief van Conrad Gülcher. Hij had vele internationale zeil connecties en door intensief promoten heeft hij de klasse in korte tijd tot bloei gebracht. In 1962 waren er FD vloten in 36 landen, verspreid over de hele wereld. In 1960 werd de boot Olympisch. Het principe van eenheid in rompvorm, gewicht en tuigage - de snelheidsfactoren - en veel vrijheid in beslag en inrichting heeft een grote aantrekkingskracht gehad op topzeilers en tot ontwikkelingen geleid. Trapeze, spinnaker chute, ruiten in zeilen, allerlei trim mogelijkheden bv zijn ontstaan in de FD en tegenwoordig te zien in vele klassen. De klasse is alltijd beschouwd als de Formule 1 van de open wedstrijd boten. En nog steeds. Het is een boot die makkelijk te zeilen is maar alleen door topzeilers op snelheid gebracht wordt.


De Nederlandse FD klasse organisatie

De FD heeft altijd een enorm gevarieerd publiek aangetrokken. Er zijn leden van de leeftijd 18 tot de leeftijd 65. En de zeil achtergrond van de leden is ook zeer gemengd. Wat deze mensen verbind is de liefde die ze delen voor de FD. Op de zeilevenementen vind je dus een vriendelijke sfeer waarin alles geaccepteerd is. Alle informatie wordt gedeeld, en heb je een handje nodig om iets aan je boot te verbeteren? Iedereen weet precies hoe hij/zij de schroevendraaier vast moet houden. Als het vijf minuten signaal heeft geklonken (het begin van de wedstrijd) is het ieder voor zich en wordt op het scherpst van de snede gestreden om als eerste over de finish te geraken. Vooral het Gulcher-memorial weekend wat elk najaar in Loosdrecht wordt gehouden is echt de moeite waard. Heb je een FD? Dan moet je daar echt een keer met je boot bij zijn.

Links naar relevante sites

De Nederlandse FD Klasse Organisatie
De Internationale FD Klasse Organisatie

De FD op youtube

http://nl.youtube.com/watch?v=lXwvosfV6aY&feature=related


http://nl.youtube.com/watch?v=Ilcy-_WvlFI&feature=related