Schroef

Uit ZeilersWiki
Versie door Delphi32 (Overleg | bijdragen) op 29 dec 2010 om 22:43 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''schroef''' is een stuk metaal in de vorm van een propeller die, als deze aan het draaien wordt gebracht door de motor, de boot in beweging zal zetten. Alternati…')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een schroef is een stuk metaal in de vorm van een propeller die, als deze aan het draaien wordt gebracht door de motor, de boot in beweging zal zetten. Alternatieve vormen van gemotoriseerde aandrijving (rader, jet) komen op zeilboten eigenlijk niet voor.

Werking van de schroef

De schroef verplaatst tijdens zijn omwenteling een bepaalde hoeveelheid water. Door de derde wet van Newton (actie = reactie) oefent deze verplaatsing naar achteren een voorwaartse kracht op de schroef uit die even groot is als het gewicht van het verplaatste water. Forumlid Erikdejong had hier een paar mooie stukjes over... even erbij zoeken.

Belangrijke eigenschappen van de schroef

Wielwerking

(todo)

Schroef in stromend water

Een redelijk wijdverbreid misverstand is, dat je op stromend water meer vermogen of een andere schroef nodig hebt om tegen de stroom in te komen. Echter, als de motor en schroef tezamen op stilstaand water de boot op normale wijze tot rompsnelheid zullen brengen, dan zal dat op stromend water ook zo zijn. Dat de stroom je tegenwerkt, merk jij als schipper aan de verminderde grondsnelheid, maar voor de boot telt de snelheid door het water. Vergelijk het met een hardloper die op de top van zijn kunnen, 25 kilometer per uur loopt. Zijn omgeving is de grond, die staat stil dus de hardloper gaat 25 km/h. Nu zetten we de hardloper op de loopband in de sportschool en laten hem weer net zo hard rennen. Hoe hard gaat hij nu? Ten opzichte van de band zal hij zijn topsnelheid wel halen, maar zijn grondsnelheid blijft hopelijk 0 km/h (zie Youtube voor leuke scènes als de grondsnelheid plots niet meer 0 is...).

Soorten schroeven

Tweeblads- of driebladsschroeven

Klapschroeven

Werkschroeven

Links