Reddingsvesten

Uit ZeilersWiki
Versie door CBAS (Overleg | bijdragen) op 31 okt 2011 om 16:13

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een reddingsvest is een drijfhulp die zich voornamelijk op de borststreek van de drager bevindt en over de nek doorloopt. Reden hiervoor is dat de drager, zowel bij bewustzijn als bewusteloos, op de rug en met het hoofd boven water blijft drijven.

Een reddingsvest wordt voornamelijk gedragen op boten, denk hierbij aan grotere kielboten, waarbij het overboord slaan eerder uitzonderlijk is en dus ook meteen een noodsituatie vormt.

In het geval van zwaardbootjes die veel sneller kenteren wordt een 'zwemvest' aangeraden. Een zwemvest heeft zowel aan de voor- als achterzijde drijfhulpen, zodat de drager hiervan beter naar de boot terug kan zwemmen zonder op zijn/haar rug gedraaid te worden.

Er zijn twee types reddingsvesten, een reddingsvest met vaste drijf elementen en een opblaasbaar reddingsvest. De voordelen en nadelen van beide systemen laten zich eenvoudig raden: Een reddingsvest met vaste drijfelementen heeft als voordeel dat het meteen drijfkracht biedt op het moment dat de drager te water raakt, maar heeft als nadeel dat het de bewegingsvrijheid in mindere of meerdere mate (afhankelijk van het model) beperkt. Een opblaasbaar reddingsvest is een compact harnasje met een al dan niet automatisch opblaas systeem. Dit model geeft nagenoeg geen beperking in bewegingsvrijheid, maar moet bij te water raken wel opgeblazen worden via een perslucht canister. Bij bepaalde modellen gebeurt dit automatisch, maar bij andere modellen middels het trekken aan een touwtje. De drager dient hiervoor uiteraard bij bewustzijn te zijn.