Databekabeling

Uit ZeilersWiki
Versie door Goforith (Overleg | bijdragen) op 18 jan 2015 om 10:18 (Stappenplan verbinden meeraderige datakabel)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Databekabeling komt veel voor op zeilboten. Alle instrumenten zijn verbonden met gevers en elkaar met bekabeling waar gegevens mee doorgegeven worden. Soms is het nodig, bijvoorbeeld om een kabel door te trekken, om een kabel door te knippen en later weer aan elkaar te verbinden. In dit artikel wordt dit beschreven.

Kabel doorknippen

  • Als je een kabel moet doorknippen, doe dit dan niet te dicht bij de stekker of de meter maar hou minimaal 20cm werkruimte.
  • De kabel van de gevers van de dieptemeter en het log moeten soms een vaste lengte hebben. Informeer tevoren of verlengen of verkorten is toegestaan.

Stappenplan verbinden meeraderige datakabel

In deze beschrijving is uitgegaan van een datakabel met 4 aders.

1. Nadat je de kabel hebt doorgetrokken schuif je over één van de kabeluiteinden een stuk krimpkous van ca 15cm lengte. Gebruik hiervoor 'verlijmde' krimpkous, deze is aan de binnenzijde voorzien van een (nu nog hard) lijmlaagje. Door de krimpkous nu al te plaatsen vergeet je het straks niet. Kies de diameter van de krimpkous niet te krap. Schuif de krimpkous een stukje door zodat het niet in de weg zit bij het vervolg. Nog niet verwarmen!

2. Strip vervolgens met een scherp (breek)mesje de mantelisolatie van beide kabeluiteinden af over 5cm. Pas op dat je de isolatie van de 4 adertjes daarbij niet beschadigd.

3. Strip nu van de 2x 4 adertjes voorzichtig de isolatie over ongeveer 1 cm. Probeer de koperdraadjes zo min mogelijk te beschadigen. Als er een vezeltje toch afbreekt is dat geen ramp.

4. Vertin nu met een soldeerbout en harskern tin alle 8 de blanke uiteindjes. Gebruik zo min mogelijk tin.

5. Schuif nu aan één zijde over een adertje een klein stukje krimpkous. Lengte 2-3 cm. De diameter moet net iets groter zijn dan die van het adertje. Schuif het krimpkousje zo ver mogelijk door tegen de buitenmantel aan, dus zo ver mogelijk weg van waar je gaat solderen. Dit om te voorkomen dat de krimpkous te warm wordt en alvast gaat krimpen.

6. Soldeer het adertje aan het corresponderende adertje van het andere einde door ze precies parallel te houden (gebruik een klemmetje oid) en even met een klein beetje tin aan elkaar te laten vloeien. Weer kort solderen en weinig tin gebruiken.

7. Schuif het stukje krimpkous over het gesoldeerde stukje en krimp het vast met de soldeerbout of hetelucht brander. Nooit met een open vlam werken!

8. Herhaal dit één voor één bij de drie andere adertjes.

9. Schuif als laatste de 'mantel' krimpkous over het geheel en krimp deze vast met een heteluchtbrander. Als je dit goed doet vloeit de inwendige lijm net mooi uit en krijg je een absoluut waterdichte verlijming.