Blok: verschil tussen versies

Uit ZeilersWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(6 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Een blok,aan land ook wel katrol genaamd, is er met één of meer schijven.
+
Een '''blok''' (ev blok, mv blokken), aan land ook wel katrol genaamd, is een apparaat om een lijn door te geleiden. Ofwel één of meer draaibare schijven die opgesloten worden door een behuizing, de 'wangen' van het blok. Naast geleiding kan door het toepassen van twee blokken (met ieder één of meer schijven) er een vertraging ingebouwd worden. Het doel hiervan is om met relatief geringe (spier)kracht bij het trekken aan de lijn een zeer grote kracht over te brengen. Aan boord van zeilboten worden ze voor allerlei doeleinden gebruikt, met name voor de geleiding van [[vallen]] en [[schoten]]. De [[grootschoot]] is hiervan het bekendste voorbeeld.
Ze bestaan in vele soorten en maten.
+
 
Ze worden aan boord gebruikt om [[lijnen]], schoten  [[grootschoot]], vallen, zie grootzeilval]] en talie,s  [[Achterstag]] te geleiden en te bedienen, en diverse soorten vertragingen te bereiken, dus met weinig spierkracht grote krachten te kunnen zetten.
+
[[Categorie:Zeiltermen]]
Op klassieke schepen vind men ook een blok zonder schijven, het [[jufferblok]].
+
<gallery perrow="3" widths="200" heights="200">
 +
Bestand:Blok1.jpg
 +
Bestand:Blok2.jpg
 +
Bestand:Blok3.jpg
 +
</gallery>

Huidige versie van 17 okt 2011 om 22:06

Een blok (ev blok, mv blokken), aan land ook wel katrol genaamd, is een apparaat om een lijn door te geleiden. Ofwel één of meer draaibare schijven die opgesloten worden door een behuizing, de 'wangen' van het blok. Naast geleiding kan door het toepassen van twee blokken (met ieder één of meer schijven) er een vertraging ingebouwd worden. Het doel hiervan is om met relatief geringe (spier)kracht bij het trekken aan de lijn een zeer grote kracht over te brengen. Aan boord van zeilboten worden ze voor allerlei doeleinden gebruikt, met name voor de geleiding van vallen en schoten. De grootschoot is hiervan het bekendste voorbeeld.