Epoxy

Uit ZeilersWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Epoxy is een tweecomponentenspul, wat betekent dat je 2 emmers krijgt. Eentje met hars, en eentje met harder. Op het moment dat je de twee bij elkaar gooit zal de harder reageren met de hars en vormt dan een soort plastic. Dit hardingsproces gaat door tot een van de twee componenten op is (kan rustig een paar maanden duren). De hars is van zichzelf een beetje gelig en de harder is eerder te vergelijken met kauwgom. Door de hars kan kleurstof gemengd zijn om een kleurtje aan je boot te geven. Na uitharding hou je een kei- en keihard plastic over dat in het begin nog wat flexibiliteit bevat, maar dat gaat er vanzelf uit.

Verwerking van epoxy

Epoxy mag dan zeker na het mengen lijken op gewone verf, het is toch echt iets anders. Lees altijd de voorschriften van de fabrikant en volg die gehoorzaam op. De ene fabriek levert epoxy die tot -3 graden verwerkbaar is, de ander vereist een omgevingstemperatuur van minimaal 15 graden.

Het verwerkt ook niet helemaal hetzelfde als verf: - je maakt de ondergrond altijd grondig schoon met thinner. Hier niet zuinig mee zijn! Als de epoxy niet hecht valt het er later gewoon af. Geloof me, ik heb het zelf meegemaakt... - Voor je gaat verven, moet je mengen, en daarbij de juiste mengverhouding in acht nemen. Bij polyester kan je nog wat spelen met de hoeveelheid harder om het proces te versnellen, moet je bij epoxy niet doen. Wil je een snelle reactie dan moet je een 'snelle' harder nemen, wil je rustiger aan doen (bij warmer weer) dan moet je een trage harder halen. - eenmaal gemengd gaat het reageren, je moet het dus op de boot smeren voordat de boel hard is geworden. En dat gaat sneller dan je denkt. - ga je aan de gang met rollers, koop dan vachtrollers. Schuimrollers lossen op en vallen letterlijk uit elkaar. Ik deed er max een half uurtje mee. Een kwast geeft trouwens een grotere laagdikte en een mooier resultaat. - omdat het extreem snel droogt kan je je boot rondom minstens 2x doen op 1 dag, ik heb op een dag (20 graden, droog, geen wind) 3 volle lagen kunnen zetten - hou rekening met je eigen bescherming, draag minimaal handschoenen en kleren die je weg mag gooien. Ook kwasten moeten van goede kwaliteit maar wel wegwerpbaar zijn. In mijn ervaring is het vrijwel onmogelijk om gebruikte kwasten goed schoon te krijgen. De epoxy wordt gewoon keihard en dan is je kwast waardeloos. Hou ook rekening met mengvaten. Tipje: mengvaten kan je wel hergebruiken. Bij gewone verf moet je uitkijken omdat een laagje achtergebleven verf weer zacht kan worden (oplossen dus) in de nieuwe verf, epoxy hardt uit en wordt dan niet meer zacht. Het laagje dat achterblijft in je mengvat vermindert de inhoud van het vat maar dat is dan ook alles.

Toepassingen

Epoxy met kleur is een prima systeem om stalen rompen langdurig mee te conserveren en te beschermen tegen roest.

Ook hout kan je er prima mee conserveren, in dat geval moet je blanke epoxy nemen. Wel beschermen met 1-2 lagen DD lak, want epoxy degradeert door UV-straling. Sommige epoxy-fabrikanten mengen een UV-blocker door de epoxy maar lang niet allemaal.

Verkrijgbaarheid

Normaal gesproken ligt epoxy niet bij de bouwmarkt, en ook bij de watersportwinkel moet je soms even zoeken. Websites van de fabrikanten kunnen je wel vertellen waar hun dealers zitten. Polymat heeft epoxy op voorraad en levert door heel Nederland levertijd ca 1 dag, ophalen in ook mogelijk. Bij Epifanes en Sikkens staan op de site een verfwijzer voor jachten waarin ook de epoxy's besproken worden. Daar staat precies in hoeveel je nodig hebt, of je staal kaal moet zijn of dat je er een bruglaag tussen mag zetten, welke antifouling erop mag enzovoort. Reken op behoorlijke prijzen, ik heb voor mijn Sneekermeer de boel berekend en toen bleek epoxy 2x duurder te zijn dan standaard verf. Daar staat dan wel weer tegenover dat een epoxyhuidje 7 jaar of langer meegaat.