Markermeer

Uit ZeilersWiki
Versie door Goforith (Overleg | bijdragen) op 19 jan 2015 om 16:43

Ga naar: navigatie, zoeken

Het Markermeer is een deel van de voormalige Zuiderzee, gelegen tussen Noord-Holland en Flevoland. Aan de noordoostelijke zijde grenst het aan het IJsselmeer, door een dijk daarvan afgescheiden.

Het meer is driehoekig gevormd, 700 km² groot, en is op de meeste plaatsen 2 tot 4 meter diep.

Het Markermeer gaat ten zuiden van Marken over in het IJmeer. In het noordwestelijke deel ligt een ronde, baai-achtige inham van de Noord-Hollandse kust, de Hoornse Hop. Dit deel kan grofweg aangegeven worden met de driehoek Schardam-Hoorn-Schellinkhout. Het gebied tussen Marken, Monnickendam en Volendam wordt Gouwzee genoemd.

Met de aanleg van de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad in 1976 is het water in het Markermeer en IJmeer afgesloten van het IJsselmeer. Daardoor bevat het water van het Markermeer veel slib en weinig voedsel. Vogels, vissen en planten zijn in aantal en verscheidenheid afgenomen. Vooral in de Hoornse Hop woekeren waterplanten 's zomers zodanig dat ze de watersport verstoren.

Regelgeving

Op het Markermeer is het BPR van toepassing. Op het Markermeer gelden geen snelheidsbeperkingen. U mag zo hard varen als u wilt, mits u 500 meter uit de kust blijft en buiten de betonde vaargeulen blijft. in de Gouzee is een snelvaargebied uitgezet.

Centrale meldpost IJsselmeer

Ieder uur om 15 minuten over het hele uur wordt via de marifoon op kanaal 1 het weerbericht uitgezonden.

Havens

Aan het Marker- en IJmeer liggen de volgende havens (met de klok mee vanaf Monnickendam):

Toekomst

In 2012 kwam Natuurmonumenten met het plan Marker Wadden naar buiten, dat voorziet in de aanleg van natuureilanden op korte afstand van de Houtribdijk. Er wordt hierin samengewerkt met onder meer de rijksoverheid en ingenieursbureau DHV. Aan het project zou in 2015 moeten worden begonnen.