Trintelhaven

Uit ZeilersWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Op circa 10 kilometer vanaf de Noord-Hollandse kust ligt aan de IJsselmeer-zijde van de Houtribdijk de vluchthaven "Trintelhaven" met onder andere een restaurant, een (niet werkende) omroep- zendmast en afmeergelegenheid voor (recreatie-)vaartuigen.

Goulashmeeting

Trintelhaven is wereldberoemd dankzij de Goulashmeetings van Zeilersforum. Veel boten komen al aan op vrijdag en vertrekken op zondag. Het enige dat de deelnemers meenemen is een kom en lepel per opvarende, een snijplankje met scherp mes en zo veel mogelijk brandhout.

Restaurant Checkpoint Charlie

In 1989 is bij Trintelhaven, op initiatief van Henk Zwaan, Check Point Charlie gerealiseerd. Dit restaurant is sinds november 2002 in handen van de familie Schreuder. Het restaurant Roadhouse Checkpoint Charlie heeft geen electriciteit, geen riool, en geen aansluiting op drinkwater. Alles wordt aan- en afgevoerd over de weg.

Zendmast

In 1992 verkreeg Holland FM een middengolffrequentie om radiouitzendingen te gaan maken. Gekozen werd voor Trintelhaven als beste locatie om de zender op te stellen. In het begin werden de uitzendingen in Trintelhaven gedaan vanaf een schip, de MV Communicator. Nadat in 1994 bekend werd dat de Veronica Omroep Organisatie (VOO) per 1 september 1995 het publieke omroepbestel zou gaan verlaten, werd Holland FM opgekocht door de VOO. Het station werd tijdelijk omgedoopt in "Hitradio Holland FM", en ging per 1 september 1995 verder onder de naam Hitradio Veronica. Door de overname van Holland FM beschikte Veronica niet alleen over de mogelijkheid om Hitradio Veronica in de lucht te krijgen, maar men beschikte ook meteen over een etherfrequentie. Als Veroinca in 1998 een FM pakket krijgt toegewezen wordt de zender in Trintelhaven verkocht aan Q-Radio. Deze verhuist de MV Communicator in oktober 1998 naar Pampushaven om een betere dekking te krijgen.

Pas in september 2001 wordt bij de haveningang van Trintelhaven met de bouw begonnen van een vaste mast omdat BusinessNieuws Radio verplaats wordt van Montfoort naar de Trintelhaven. in Montfoort klaagden omwonenden over problemen met hun telefoons en faxtoestellen toen de zender nog daar stond. De zender veroorzaakt ook in Trintelhaven een aanhoudende stroom van klachten onder zeilers die de vluchthaven Trintelhaven aandoen. Appartuur zou op hol slaan en een zeiler claimde dat hij zijn handen aan de aluminimum mast had verbrand. De zendinstallatie wordt na deze klachten aangepast. Vanaf juni 2003 is Radio 10 FM te ontvangen op de 1395 kHz vanuit Trintelhaven. Dit duur tot Juli 2004 als Radio 10 Gold overstapt naar de 1008 kHz. In Mei 2005 begin Radio London met uitzendingen vanuit Trintelhaven tot betalingsproblemen de uitzendingen stopzetten tot september 2005. In de zomer van 2008 gaat de zender weer uit de lucht vanwege betalingsproblemen. Eind 2009 Komt Big L in de lucht, samen met Transport Radio. Tevens werd de zender ook aan diverse partijen verhuurd zoals Mi Amigo, Extra Gold en 192 Radio. Eind 2010 volgen technische problemen en mede door diefstal gaat de zender begin 2011, voorlopig definitief, weer uit wegens financieële problemen.

Natuur

In het wilgenstruweel tegenover Trintelhaven is een aalscholverkolonie gevestigd.

Toekomst

Gemeente Lelystad is bezig een plan te maken voor uitbreiding van de recreatieve voorzieningen bij Trintelhaven. Dit omvat o.a. de bouw van een uitkijktoren, inrichting van parkeerplaatsen voor campers, een voetgangersbrug over de N302 heen die naar een bezoekerscentrum aan de Markermeerzijde leidt, een strand met ecolodges aan de Markermeerzijde en de aanleg van een parkeerterrein waarbij de N302 langs Trintelhaven opgeschoven wordt.