Argonaut 770

Uit ZeilersWiki
Versie door Stoffel (Overleg | bijdragen) op 7 jul 2011 om 20:33

Ga naar: navigatie, zoeken

De Argonaut is een klassieke gezinszeilboot, wat niet wil zeggen dat er niet serieus mee te varen is. De argonaut werd vermoedelijk gebouwd op de Abma werf in Sneek. Vergelijkbare schepen zijn de Sneekermeer en de Domp. Hoeveel er gebouwd zijn is onbekend. Aan boord is plaats voor 4 volwassenen, waarbij twee volwassenen in de punt (niet al te lang) en 2 langsscheeps in de hondenkooien kunnen slapen. Ook is het mogelijk een plank in de kajuit neer te leggen om zo een groot en ruim twee persoons bed te maken.

De Argonaut is een multiknikspant in zg. KNES vorm. D Deze multiknikspant benaderd de als ideaal beschouwde S-spant vorm en het schip is dan ook geschikt om mee op de kustwateren, Oostzee, Waddenzee, IJsselmeer en Markermeer te zeilen. Door zijn geringe diepgang van ongeveer 1.1m is het schip ook uitermate geschikt voor de kleinere merengebieden (Friesland, Loosdrecht, Westeinder) en plassen. Hij is goed herkenbaar als Argonaut door zijn preekstoel die doorloopt (itt niet doorlopende bij de Domp).


De Argonaut is goed geschikt als toerzeilschip voor de zeiler die het ook leuk vind om de handen uit de mouwen te steken. Er staan zo nu en dan schepen te koop op Marktplaats / Speurders / Boten te koop en de prijs varieert tussen de 1500 en de 10.000 euro afhankelijk van de staat van het schip, van de motor, het binnenwerk etc.

De Argonaut Frey, is een exemplaar dat zelf is ingetimmerd, de af werf ingetimmerde indeling is onbekend.

Specificaties

L.o.a. 7.70 meter
Breedte 2.44 meter
Stahoogte 1.83 meter
Diepgang 1.10 meter
Zeilopp. 14m2 grootzeil en 15m2 genua, sommige verbouwd naar rolfok
Materiaal Staal met houten opbouw, teak in de kuip en houten mast en giek
Motor Oorspronkelijk Albin 0-21 inboard, ook gezien met Outboard
Slaapplaatsen 4
Overige faciliteiten toilet (doorspoel), keuken met gasstel, wasbak met hand waterpomp, vaste brandstoftank, vaste watertank.


Drifter 25