BTW verklaring

Uit ZeilersWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Met een Btw-verklaring voor een pleziervaartuig kunt u bij terugkeer in Nederland aantonen dat over het pleziervaartuig de btw in Nederland is betaald en niet terugbetaald. De eigenaar van een schip moet aan kunnen tonen dat over de waarde van het schip BTW is betaald. De eenvoudigste manier is een aankoopfactuur met BTW specificatie of een BTW verklaring, welke afgegeven kan worden door de douane.

In de volgende gevallen zal de Douane een BTW-verklaring afgeven, zonder nadere inspectie: - boot in gebruik genomen voor 1-1985 in een van de toenmalige EU-landen - boot in gebruik genomen voor 1-1-1987 in Zweden, Finland of Oostenrijk - boot in gebruik genomen voor 1-5-1996 in een van de nieuwe EU-landen.

De Douane doet dat omdat men aanneemt dat in die gevallen in het land van levering de BTW (of equivalent) is betaald door de eerste eigenaar. Er waren voor die data niet zoveel andere mogelijkheden dan gewoon betalen bij aankoop. Na die data waren er ineens (door de EU) mogelijkheden om schepen zonder BTW te kopen en er elders mee te gaan varen. Zo was voor 1990 de BTW in België 25%, en in Nederland 17%. Nederlanders die een Belse boot kochten deden dat sindsdien zonder BTW en voerden zelf de boot in; scheelt toch 8% op 1 of 2 ton guldens.

Voor boten uit niet-Europa, of voor niet-ingezetenen van NL zijn de regels anders.

bronnen