Categorie:Oosterschelde

Uit ZeilersWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Oosterschelde is het vaarwater dat begrensd wordt door de Krammersluizen in het oosten en de Roompotsluis in het westen. Je vindt er onder andere de Zeelandbrug, de Grevelingensluis die toegang geeft tot het Grevelingenmeer en de Zandkreeksluis die de poort naar het Veerse Meer is. De Oosterschelde staat in min of meer open verbinding met de Noordzee (alleen bij extreem weer en extreme waterstanden wordt de Oosterscheldekering gesloten) en is daardoor zout getijdewater. Het verschil tussen hoog- en laagwater is ongeveer 3-4 meter, afhankelijk van de locatie en de tijd (springtij of doodtij).

De Oosterschelde biedt vele mogelijkheden tot watersport. Je kunt er prima duiken, zeilen, droogvallen, ankeren en natuurlijk de oude haventjes binnenlopen. Op de Oosterscheldekering is het waterpretpark Neeltje Jans gevestigd.

Flora en fauna

Op de droogvallende platen groeit zeegras en lamsoor. In het water leven (volgens een telling uit 2011) 61 bruinvissen en een onbekend aantal zeehonden. Onder water groeit de Zeeuwse mossel; hoewel die vaak in de Waddenzee gekweekt wordt, moet de Zeeuwse mossel minimaal 48 uur in Oosterscheldewater leven om Zeeuws te mogen heten. De overal aanwezige drijvende jerrycans (onder water hangt een soort slinger waarop de mosselen kunnen hechten) zijn de tekenen van deze mosselhangcultuur.

Pagina’s in categorie "Oosterschelde"

Deze categorie bevat de volgende 9 pagina’s, van in totaal 9.