Daïmio

Uit ZeilersWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Daïmio
type
Daïmio
CASCO
L.O.A. 7,00m¹
L.O.W. 6,10m¹
Breedte 2,45m¹
Diepgang 1,10m¹
Mastlengte 8,50m¹
L.B.W. 9,90m¹
Gewicht 1600kg
SW Waarde 114
Rompsnelheid 5.82kn
Zeilen
Grootzeil 11,50m²
Fok IV 14,00m²
Optioneel: .
Stormfok I 4,25m²
Stormfok II 6,50m²
Stormfok III 11,25m²
Genua 20,00m²
Spinnaker 45,00m²
Overig
Bouwjaren 1974 t/m 1979
Zeilteken d
Slaapplaatsen 4 á 5

De naam Daïmio komt uit het Japans en is een titel voor een militaire krijgsheer van het Kaminoda imperium.

De Daïmio is een onkenterbaar, snel en zeewaardig Frans 23 voet S-spant kajuitzeiljacht van topkwaliteit, met een elegante lijn en een modern zeilplan. Dit zeer sterk gebouwde schip biedt ten opzichte van zijn lengte van 7m. een ongekend grote leefruimte met een behoorlijke stahoogte van 160cm.

De 4 vaste slaapplaatsen zijn allen beslist ruim te noemen en van de 2 slaapplaatsen in het voorschip kan men eventueel op eenvoudige wijze één groot bed maken met slaapplaats voor 3 personen, zodat het schip dan totaal 5 slaapplaatsen heeft. D.M.V. het separatiegordijn kunnen de slaapplaatsen in het voorschip worden afgescheiden van de rest van de kajuit. Doordat de kajuit dubbelwandig is, heeft men in de kajuit geen last van condens.

Het jacht heeft bijzonder veel bergruimte, n.l.: een flinke ruimte in het vooronder, grote ruimten onder de bedden, kastjes langs de wanden over de gehele lengte van de kajuit, een kast onder de kajuitingang en een enorme ruimte onder de vloer van de zelflozende cockpit, welke laatste ruimte zowel aan bakboord als aan stuurboord vanuit de cockpit bereikbaar is.

Het gehele dek en de cockpit zijn antislip gemaakt. Op de spiegel kan een motorbok worden gemonteerd, waaraan een langstaart buitenboordmotor tot maximaal 20pk. kan worden opgehangen Het hoge vrijboord en de gunstige verhouding tussen het totaalgewicht (1600KG) en het ballastgewicht (635KG) geven het schip een grote zeewaardigheid. Het jacht is o.a. door zijn enorme stabiliteit en z'n goede wendbaarheid eenvoudig te zeilen.


Note: De Daïmio is een behoorlijk snelle zeiler die echter wel snel op één oor ligt maar dat is met een rif in het grootzeil bij wat hardere wind snel te verhelpen. Dit heeft ook alles te maken met de zeilen die erbij zitten. Een enorme Genua en een standaard grootzeil. Maar zodra hij hangt gaat de Daimio als een speer. Overigens wil het feit dat een Daïmio wat snel op één oor ligt niet zeggen dat hij omslaat, hij hangt alleen scheef. Op een gegeven moment is het maximale punt bereikt en schever gaat het dan niet en om het heel simplistisch te zeggen, er blaast dan meer wind langs het zeil dan er in. Wat ook gebeurd, is dat de boot wanneer hij "te" scheef gaat uit zijn roer zal lopen (oploeven) en dus met de neus in de wind zal draaien, met gevolg dat de boot terug valt totdat de wind weer grip krijgt. Dit is meestal een goed moment om te overwegen een rif te steken. De boot is eenvoudig uitgevoerd. De boot beschikt over een onderwater wc, gootsteen en een gasstel. Het is een zeer degelijk en sterk schip van kwaliteit polyester. Blijkt ook wel een beetje uit de jaartallen, ze zijn geproduceerd tot 1979 en varen nu nog vrolijk in de rondte.

Indeling

Bouwtekening.jpg

Vaareigenschappen

Bijzonderheden

Werf C.N.S.O in Frankrijk. (Constructions Nautiques du Sud-Ouest)
Aantal gebouwd: 293st.
Ontworpen door: Francois Sergent
Geïmporteerd in Nederland door: Gebr. Serry bv. uit Oud- Loosdrecht.
Nieuw prijs in 1979 f 23.750,-

Bekende schepen

Scheepsnaam Bouwjaar Zeilnummer Forumnaam Afbeelding
Disnokrekwakhewu N.N.B N.N.B. disno Boot001.jpg
- 1977 N.N.B. famgeus Geus.jpg
- N.N.B. N.N.B. DeeJee DeeJee.jpg
Claudia N.N.B. N.N.B. jejvdzandt Claudia.jpg
Jazzco N.N.B N.N.B. willby Willby.jpg
Tierelier N.N.B N.N.B. tierelier Geen foto.jpg
Dory 1977 N.N.B. koendekruijf Daimio Dory.jpeg
Sail Away 1974 N.N.B. Vaessen Vaessen.jpg
Cygne N.B. N.B. henkmeijer0550 Geen foto.jpg
Il Leon di San Marco N.B. N.B. Kees1 Kees1.jpg
Varen? Ja! N.B. N.B. pbu Geen foto.jpg
njbiertje N.B. N.B. njbiertje Geen foto.jpg
Seven Oaks N.B. N.B. jolan-gid Jolan-gid.jpg

Links

Daïmio23 Facebookpagina
Interieur
Bouwtekening
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Daïmio pagina jjdegeus.nl
Daïmio info jjdegeus.nl