Grootzeil

Uit ZeilersWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Het grootzeil is het zeil op een schip wat is bevestigd aan de giek en wordt gehesen langs de mast. Het grootzeil kan ook zijn voorzien van een gaffel. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het grootzeil lang niet op alle boten het grootste zeil aan boord. Boten die een genua (dit is een grote fok, waarvan de schoothoek achter de mast komt) hebben is het grootzeil een stuk kleiner dan de genua. Lichtweerzeilen zoals de spinnaker of de gennaker zijn zelfs aanzienlijk groter dan het grootzeil.

Een ander belangrijk punt is dat het grootzeil op veel jachten meestal niet het grootste aandeel in het voortstuwend vermogen levert. Desondanks is het wel belangrijk voor de balans en trim van de boot, een boot met alleen een fok of genua kan erg leigierig worden.

Het grootzeil is doorgaans een zeil dat vrijwel een driehoek vormt tussen de halshoek, tophoek en schoothoek. Wanner het zeil bij het achterlijk ver naar achteren is doorgetrokken (ondersteund door doorlopende zeillatten), spreekt men van een uitgebouwd grootzeil. Dit kan alleen als er geen achterstag in de weg zit. Vaak moet de mast in die gevallen extra ondersteund worden door wegneembare bakstagen.