Houtribdijk

Uit ZeilersWiki
Versie door Goforith (Overleg | bijdragen) op 8 feb 2015 om 12:54

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Houtribdijk (ook bekend als Markerwaarddijk, Markermeerdijk en Dijk Enkhuizen-Lelystad) is een waterkering in Nederland die het IJsselmeer scheidt van het Markermeer.

De dijk (eigenlijk een dam) werd aangelegd tussen 1963 en 1976. De 26 kilometer lange dijk was bedoeld voor de inpoldering van het zuidelijk gedeelte van het IJsselmeer tot de Markerwaard, maar in 2003 is besloten deze Flevopolder definitief niet meer aan te leggen.

vanaf dat moment kreeg de houtribdijk een gehele andere functie: niet langer voor een toekomstige Markerwaard, maar nu als waterkering, o.a. om de maximale opwaaiing en golfhoogte in de zuidwesthoek van het IJsselmeer te beperken.De strijklengte van de wind wordt zo beperkt. Zou hij er niet liggen, dan zou den er o.a. versterkingen van de dijken rond het Markermeer en IJsselmeer moeten worden aangelegd. Daarom zitten er ook sluien in en zijn de waterstanden van IJsselmeer en Markermeer niet gelijk.

Sluizen

Voor de scheepvaart zijn er drie sluizencomplexen: de Krabbersgatsluizen (beroepsvaart) en het Naviduct Krabbersgat (recreatievaart) bij Enkhuizen, en de Houtribsluizen bij Lelystad. Het naviduct bij Enkhuizen is een combinatie van een sluis met een aquaduct en maakt het mogelijk dat scheepvaart en wegverkeer elkaar kruisen zonder enige vorm van hinder aan elkaar te ondervinden. Naast de Krabbersgatsluizen en de Houtribsluizen liggen spuisluizen die nodig zijn voor de regeling van het waterpeil in het Markermeer en IJsselmeer.

Havens

Ongeveer halverwege de dijk, aan de kant van het IJsselmeer ligt de vluchthaven Trintelhaven, wereldberoemd van de traditionele Goulashmeeting van het Zeilersforum. Verder havens bij Enkhuizen en Lelystad.

Bronnen