Huiddoorvoer vervangen

Uit ZeilersWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Moet nog verbeterd worden

Stappenplan

  • Vervang alle onderdelen waarmee je nu bezig bent, het is nu toch los en dan kan het weer een tijdje mee.
  • Maak het gat goed schoon: oude kitresten wegsnijden of krabben, ontvetten met Aceton of thinner (nooit met spiritus of wasbenzine), opschuren, weer ontvetten.
  • Zet de slangtule alvast op de afsluiter, hoef je daar niet meer aan te werken. Afdichten met teflontape of gewoon sikaflex.
  • Plak op de flens van de doorvoer drie kleine zacht kunststof dopjes. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld (halve) zelfklevende ladestoppers gebruiken die je bij de bouwmarkt koopt, met een dikte van ca 1 mm.
  • Neem een stuk platstaf, steeksleutel of houtbeitel dat precies in de doorvoer past. Aan de binnenzijde van de doorvoer zitten twee kleine die het met behulp van het stuk platstaf mogelijk maken om de doorvoer vast te houden tijdens het aandraaien van de flens.
  • Nu met twee man aan het werk: de een steekt aan de buitenzijde de doorvoer naar binnen en houdt deze vast met het stuk platstaf. De ander draait aan de binnenzijde eerst de contramoer er een stuk op en vervolgens de afsluiter met de tule. Goed vast zetten, met teflontape of sikaflex afdichten.
  • Vervolgens de contramoer weer iets lossen zodat de huiddoorvoer naar buiten zakt, ruim kit aan brengen op de flens. Geheel tegen de romp drukken en zorgen dat de afsluiter in de goede richting staat en de contramoer aandraaien, maar niet te vast: zodanig dat de kit er tussenuit wordt geperst totdat de rubber dopjes de romp raken.
  • Weggeperste kit weghalen en alles goed laten doordrogen.
  • Na drogen is er een soort rubber pakking gevormd tussen de flens en de huid van het jacht. Nu ga je opnieuw met twee man aan het werk. De persoon buiten houdt met het stuk platstaf de doorvoer vast, terwijl de ander binnen de contramoer een slagje aantrekt. De pakking wordt nu goed vastgetrokken (doorvoer niet laten draaien!) en het geheel is dicht.
  • Slang met spiraalwapening erop zetten (eventueel verwarmen in kokend water of met een fohn) en vastzetten met twee RVS slangklemmen die tegen elkaar in werken.

Succes ermee, ben je de komende vijftien jaar weer klaar met die afsluiter en doorvoer. En als je toch bezig bent, ik weet niet hoe oud de rest van de doorvoeren zijn, maar na een jaar of vijftien is preventieve vervanging geen luxe, zeker niet wanneer het jacht voornamelijk op zout water heeft gelegen en de doorvoeren van messing zijn: messing gaat in de loop der tijd ontzinken waardoor het bros wordt.

Terug naar Techniek algemeen