Navtex

Uit ZeilersWiki
Ga naar: navigatie, zoeken


Navtex
Navtex

NAVTEX (NAVigational TEXt Messages, voorheen NAVigational Warnings by TEleX) is een internationale, automatische radiotelex dienst om maritieme veiligheidsberichten (MSI, Maritime Safety Information) zoals navigatie- en meteowaarschuwingen en spoedberichten zoals Search and rescue berichten te verzenden van kuststations naar schepen. Het is met SafetyNET een onderdeel van World Wide Navigational Warning Service (WWNWS). Onder GMDSS is het verplicht om MSI-berchten te kunnen ontvangen aan boord van schepen die moeten voldoen aan SOLAS om de veiligheid van de scheepvaart te verbeteren. De Navtex valt vanwege het beperkte bereik van 200-500 mijl in zeegebeid A2 in het GMDSS systeem.

Werking

Een Navarea heeft 26 stations met een Navtex-gebied die met een middengolfzender op vaste tijden op volgorde berichten in het Engels (518 kHz) en lokale talen (490 kHz) uitzendt in het FEC-mode. Deze berichten zijn aan boord te ontvangen met een speciale NAVTEX-ontvanger die de berichten op (warmtegevoelig) papier dan wel een LCD scherm toont, of met een algemene middengolf ontvanger in combinatie met een radioteletype installatie. Het bereik van de zenders is ongeveer 200-500 zeemijlen. FEC-mode (= Forward Error Correcting)is een methode om de betrouwbaarheid aan de ontvangst zijde te vergroten, Bij de FEC-mode wordt elk karakter 2x achter elkaar uitgezonden. Indien een karakter 2x goed achter elkaar ontvangen is zal het betreffende karakter getoond worden op het scherm of papier. Als een karakter slechts 1x goed ontvangen wordt zal er een sterretje (*) getoond worden op het scherm of papier, ten teken dat het karakter niet goed ontvangen is. Het laat zich raden als er geen van beide keren het karakter goed achter elkaar ontvangen is dat er niets getoond wordt

Beperking

De weervoorspellingen op het navtex systeem zijn vaak maar voor één periode (6 uur) en zelden voor 2 of meer perioden en is daarmee specifiek bedoeld voor schepen onder kust bereik voor z.g. "Coast hopping". Navtex is dus minder geschikt voor het plannen van een overtocht van enkele dagen. Hiervoor kan men zich beter wenden tot weertelex, zoals Pinnenberg en Halifax.

Berichtinhoud

In het begin van elk bericht zit een karakter dat het de Navarea aangeeft (transmitter identity), en een karakter dat het type bericht beschrijft (subject indicator). Aan de hand van deze codes kan de ontvanger bepaalde berichten negeren, bijvoorbeeld die voor een gebied waarin het betreffende schip niet vaart.

Indicator Beschrijving Indicator Beschrijving
A Navigational warnings H LORAN Messages
B Meteorological warnings I Available
C Ice reports J Satnav Messages (GPS)
D Search and Rescue Information K Other Electronic Navaid Messages
E Meteorological Forecasts L Navigational Warnings (additional to letter A)
F Pilot Service Message V,W,X,Y Special Services
G Available Z No Messages on hand

Voorbeeld

ZCZC PA13
NETHERLANDS COASTGUARD
NAVIGATIONAL WARNING NR. 13 131629 UTC OCT
EAST FRIESLAND TSS
HYDROGRAPHIC EQUIPMENT COVERED BY FOLLOWING BUOYS FL Y (5) 20S
ESTABLISHED IN
A. 54-03.2N 005-00.6E/0.5NM EAST 'T EF' BUOY
B. 54-08.2N 005-58.8E/0.6NM WEST 'EF-C' BUOY

NNNN