Pampus (Eiland)

Uit ZeilersWiki
Versie door Goforith (Overleg | bijdragen) op 19 jan 2015 om 20:23 (bronnen)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Forteiland Pampus ligt in het zuidelijk deel van het Markermeer. Pampus ligt op ongeveer 2,5 km ten noorden van de haveningang van Muiden.

Het werd gebouwd tussen 1887 en 1895 om Amsterdam te beschermen als onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Aanlegsteiger

Aan de zuidzijde van het eiland zijn twee steigers waar afgemeerd kan worden. Ergens anders aanleggen is niet toegestaan en gevaarlijk. De buitenzijde van de grote pier is gereserveerd voor grote charterschepen, de binnenzijde voor pleziervaart. De kleine T-steiger is gereserveerd voor de veerdienst en boten van Forteiland Pampus. Afmeren aan de kleine steiger bij het talud met gele zwemtrap is niet toegestaan. Bij drukte aansluiten bij al liggende schepen. Volg de aanwijzingen van de havenmeesters van Pampus bij de steiger op. Als u niet wordt opgevangen meldt u dan na aankomst direct bij de havenmeesters.

Havengelden

Aanmeren op Pampus is gratis. U betaalt alleen voor het bezoek aan het fort en de Pampus Xperience.

Openingstijden haven

Na sluiting van het eiland, meestal om 17:00 uur, dienen de steigers weer vrij te worden gemaakt. Buiten de openingstijden van het eiland mag er aan de steigers niet afgemeerd worden. Ankeren in de luwte van het eiland voor een overnachting is wel toegestaan.

Aanloop

Rond Pampus ligt, net onder water, een ring van basaltblokken, waarop u vast kunt lopen. De ring maakt deel uit van het verdedigingswerk van Pampus. De basaltring ligt op 15 meter van het eiland en is (bijna) niet te zien. Deze ring staat op de meeste waterkaarten aangegeven. Het benaderen van het eiland kan alleen langs de zuidzijde. Vaar om de steiger heen aan de zijde van Muiderzand

Diepgang

Er geldt geen restrictie m.b.t. de diepgang aan de grote pier en aan de dukdalven. De diepte bij de T-steiger is maximaal 1.80 meter. Let wel op: het wordt ondieper naar het eiland toe.

Bronnen

Website forteiland Pampus