Sneekermeer

Uit ZeilersWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Er zijn 2 soorten boten die aangeduid worden als de sneekermeer. In de periode 1930 - 1950 had je de houten Sneekermeer, ook wel de Sneekermeerkruiser genoemd. Tussen 1970 en 1980 had je de stalen variant, de Sneekermeer 800. Deze was specifiek ontwikkeld voor de verhuur en is herkenbaar aan het klavertje op het zeil.

Omdat deze boot speciaal is ontwikkeld voor de verhuur heeft hij een aantal voordelen. Het is een degelijke boot waar weinig aan stuk kan gaan. Door de geringe diepgang kan je bijna overal komen. De boot heeft een grote stabiliteit en is iets ondergetuigt. Beide zaken zorgen ervoor dat je niet in problemen komt wanneer je onderweg wordt overvallen door slecht weer. Nadeel is wel de zeilbaarheid bij licht weer en stabiliteit op golfslag.

Er zijn nogal wat heel- of halfverbouwde Sneekermeeren in omloop. Zo kom je modellen tegen met een houten mast (origineel, lengte ongeveer 7,85 meter) of een aluminium mast; de motor kan een buitenboordmotor in bun zijn, maar ook een inboard diesel behoort tot de mogelijkheden. Er is zelfs een Sneekermeer met bezaansmast gesignaleerd.

De verschillende typen