Spinnaker

Uit ZeilersWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Spinnaker.jpg
Spinnaker1.jpg

Een spinnaker, of ballonfok, is een groot bolvormig zeil dat hoog in de mast wordt gehesen, en gebruikt wordt om een voor de windse koers te varen.


Beschrijving

De spinnaker heeft weliswaar drie hoeken, maar mist een halshoek. In plaats daarvan heeft de spi 2 schoothoeken: de loefschoot en de lijschoot. Zit een spinnaker-achtig zeil met een halshoek aan de boot vast, dan heet het een gennaker of halfwinder, maar geen spinnaker.

De spi is meestal gemaakt van zeer dun (en kwetsbaar) doek; hoe dikker het doek, des te langer kan je de spinnaker laten staan. Er zijn grofweg drie manieren om een spinnaker te snijden, en elke manier brengt specifieke eigenschappen met zich mee: de radiale spi, biradiale spi en de full radial spi.

Afmetingen

Voor de lengte van de spi-boom is de J-maat van de boot belangrijk: de horizontale afstand van je mast tot het aangrijpingspunt van je voorstag (op dek). Wordt een spinnaker op een boegspriet gevaren dan meet je tot aan voorkant boegspriet. De meeste spi-bomen hebben ongeveer die lengte, soms ietsje langer voor betere prestaties.

Voor een spi kan je grofweg zeggen: de zijlijken even lang als je hijshoogte tot even lang als je voorlijk. Middenbreedte twee keer de lengte van je spiboom.

Het voeren van de spi

(todo: schootvoering, boom, op- en neerhouder etcetera)

Zie ook