Zwerfstroom

Uit ZeilersWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Zwerfstroom is elektrische stroom die loopt waar het niet hoort te lopen. Het loopt door de aardleiding, de potentiaal vereffeningsleiding, het water, de scheepshuid, de huiddoorvoeringen, nat hout, vochtige oppervlakken, enz.

Oorzaak

Zwerfstoom kan worden veroorzaakt door een stroombron zoals de accu, stroom vanaf de wal of een beschermde damwand of gasleiding. Dit kan een damwand zijn die actief beschermd wordt waar u voor afmeert zonder elektrisch contact te maken. Of een vuile aarde van de gemeente door verbonden van uw schip of een slecht geïsoleerde elektrische installatie.

Gevolg

Je kunt er schokken van krijgen en het kan corrosie veroorzaken. Omdat er sprake is van relatief hoge spanningen kan corrosie door zwerfstroom veel sneller optreden dan de corrosie die veroorzaakt wordt door het contact tussen verschillende metalen (galvanische corrosie). In plaats van een ander metaal zorgt een stroom bron voor corrosie. Deze vorm van corrosie kan kilo's ijzer per jaar kosten, en dat vaak lokaal in de vorm van putten. Dit is de gevaarlijkste vorm van corrosie op schepen, hij gaat het snelst. U kunt het zien als er plaatselijk enorme hoeveelheden oranjerode roest op de scheepshuid wordt gevormd (onderwater). Dan moet u echt iets gaan doen.