Afkruisen

Uit ZeilersWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Afkruisen wil zeggen een voor de winds rak afleggen door beurtelings over bakboord en over stuuurboord ruime wind te varen. Er wordt dus een beetje zig-zaggend traject gevaren, waarbij er telkens gegijpt wordt.

De reden om dit te doen is voor wedstrijdzeilers omdat zeilboten doorgaans harder gaan bij ruime wind dan plat voor de wind. Voor toerzeilers is afkruisen met name nuttig op zee, bij een koers plat voor de wind is de kans op een klapgijp ten gevolge van zeegang of een windschifting immers vrij groot. Door af te kruisen ligt de boot stabieler en is de kans op een klapgijp veel kleiner. Deze voordelen moeten worden afgewogen tegen het nadeel dat de af te leggen afstand iets groter is.

Bij harde wind is het zeker op zee verstandig om af te kruisen in plaats van een voordewindse koers te varen. Omdat gijpen bij harde wind vaak niet meer veilig is uit te voeren, kan als alternatief telkens een stormrondje gemaakt worden. Indien dit in de luwte van een golfdal gebeurt, kan dit relatief beheerst verlopen.