Bulletalie

Uit ZeilersWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bulletalie.jpg

Een bulletalie of giekpreventer is een veiligheidsvoorziening die toegepast kan worden als het schip in zwaar weer op ruime koersen vaart. Indien de wind achter het grootzeil slaat voorkomt de bulletalie dat de giek onbedoeld overkomt (klapgijp) en letsel en andere schade veroorzaakt. In feite bestaat het uit een lijn tussen het uiteinde van de giek en het voorschip (meestal de kikker op het voordek).

De bulletalie moet zover mogelijk achter op de giek aangrijpen. Men wil de talie nog wel eens bij het neerhouderbeslag zetten. De krachten die op de giek worden uitgeoefend bij een klapgijp zijn enorm, als meer dan de helft van de giek dan niet ondersteund wordt breekt de giek op het (toch al zwaar belaste) neerhouder beslag. Dus: achterop of op het grootschoot beslag!

Er bestaan meerdere manieren om de lijn aan te brengen. Het eenvoudigste is een vaste lijn die aan de giek en de voorkikker geknoopt wordt. Het nadeel hiervan is dat er altijd iemand naar het voordek moet om de lijn los te knopen, wat gevaarlijk kan zijn en veel tijd kost.

Een betere oplossing is om de bulletalie via een blokje op het voordek terug naar de kuip te leiden en daar op een kikker of klem te zetten. Hierdoor kan de bulletalie snel losgegooid worden. Het is echter lastig om te gijpen, de hele lijn moet losgehaald worden en over de andere boeg weer ingeschoren worden.

Een fraaie en vrij ongecompliceerde oplossing is een bulletalie die uit twee lijnen bestaat: 1) een lijn op de giek (ook wel bullepees genoemd) 2) een lijn van boord naar boord, via een blokje op het voorschip. Bij het gijpen kan de bulletalie eenvoudig overgezet worden van bakboord naar stuurboord. <plaatje volgt>