Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

ZeilersForum Wintermeeting 2018

Na vier geslaagde edities 'Wintermeeting Nieuwe Stijl' is er alle reden om de opzet gelijk te houden. Ook dit jaar is er dus een middag- en avondvullend programma met diverse workshops, een lezing en vooral veel gezelligheid, en zijn jullie al vanaf 's middags welkom!

Wil jij ook ervaren dat het ZeilersForum heel wat persoonlijker is dan een gemiddeld internetforum, wil je nu eindelijk eens dat ene forumlid ontmoeten, of kom je juist om oude bekenden weer te spreken, dan is de ZeilersForum.nl Wintermeeting 2018 de plek waar je moet zijn! We heten je van harte welkom!

Benieuwd hoe het vorig jaar was? Zie onderstaand filmpje voor een impressie.

 

Datum en locatie

17 februari 2018

Haddock Watersport, Archerpad 8 – 10, 1324 ZZ Almere.

Een heel gezellige locatie met een echt nautisch karakter. Zie ook: www.haddockwatersport.nl

 

Programma

- 13.00u: Zaal open

- 13.00u: Tweedehandsmarkt onder de overkapping achter de zalen

- 14.00u: Aanvang workshops en kinderprogramma

- 17.00u: Einde workshops. Borreltijd!

- 18.00u: Buffet

- 20.00u: Avondprogramma, met lezing "Arctic Mission".

- 24.00u: Aan alles komt een eind...

Om in te kunnen schatten hoeveel deelnemers er zullen zijn gedurende de dag, willen we jullie vragen je aan te melden via de link onderaan dit bericht. Wil je deelnemen aan het buffet, dan is inschrijven verplicht.

 

Tweedehandsmarkt

Ligt dat ene bootonderdeel al lang in de weg, of zoek je juist iets waarvan je vermoedt dat iemand dat wel eens zou kunnen hebben liggen, dan is de Tweedehandsmarkt iets voor jou! De afgelopen jaren had dit de vorm van een kofferbakverkoop, maar vorig jaar hebben we voor een andere vorm gekozen en is de tweedehandsmarkt naast de grote zaal ingericht. Volgens ons was dat een succes, dus dit jaar willen we dat op dezelfde manier doen. Je vindt de markt onder de overkapping naast de zalen. Deze wordt uitgebreid met enkele partytenten, zodat er ook bij nat weer voldoende ruimte is. Er wordt ook gezorgd voor tafels waarop je kleinere spullen kunt uitstallen. 

 

Workshops / Demonstraties

De workshops en demonstraties worden in beide zalen gehouden, gewoon omdat één zaal niet voldoende is. Er blijft voldoende ruimte voor mensen die gezellig bij de bar willen praten. Er staat aangegeven waar je welke workshop kunt vinden. Inschrijven voor een specifieke workshop is niet nodig; je kunt gewoon aanschuiven. Wel geldt: vol=vol.

WintermeetZF2015 005   WintermeetZF2015 017

WintermeetZF2015 030   WintermeetZF2015 014

 

Workshop/demonstratie "Rope Axle Blocks / Efficiency van blokken"

Ontstaan van het "Rope Axle Block"

In 2015 kwam er een nieuw soort blokken op de markt, gebaseerd op de al langer verkrijgbare "Low Friction Rings".  Een nieuw concept, waarbij de as van het blok vervangen is door dyneema, met een veel grotere werklast dan conventionele blokken bij een veel lager gewicht. Forumlid Joost Ubbink (Sunday) heeft zich hier op gestort en geprobeerd om er een eigen, verbeterde versie van te maken, waarbij hij dat proces uitgebreid op het forum beschreef. Vanuit dit topic, waarin velen bijdrages hebben geleverd, zijn zo in de loop van de tijd een aantal mooie producten gegroeid die gezamenlijk de naam "Rope Axle Blocks" (RAB) kregen.
Op een gegeven moment leek het er zelfs op dat er ideeën door hier meelezende producenten werden opgepakt, want wat hier beschreven werd kwam je daarna in de markt ook tegen. 
De intentie van Joost om enkele van de gerealiseerde producten op de markt te brengen staat nu wegens patent-perikelen even in de ijskast.

Tijdens deze workshop zal hij ontstaan van zijn blokken presenteren.

Efficiency van blokken

De efficiency van blokken wordt bepaald door drie factoren:
1. De soepelheid waarmee de schijf ronddraait
2. De dikte en samenstelling / constructie van de lijn die om de schijf draait
3. De diameter van de schijf.

Er wordt een eenvoudige testopstelling gebouwd om de efficiency van blokken te kunnen bepalen door met een unster de kracht te meten die het kost om de lus door beide blokken te laten draaien. Het model werkt simpel en levert goed reproduceerbare metingen op.
We kunnen ter plaatste metingen doen tot een belasting van (waarschijnlijk) 200kg.

Ook gaan we onderzoeken wat het gebruik van verschillende lijn die we gebruiken voor de lus betekent voor de efficiency: om zo zuiver mogelijk alléén de schijf-frictie te meten verdient het aanbeveling om zo dun mogelijke lijn te gebruiken: dan volstaat 3mm dyneema. Daarnaast is het erg interessant om juist ook testen te doen met dikkere lijn om te zien in hoeverre dat een verminderde efficiency veroorzaakt. Voor deze test zijn verschillende lijndiktes beschikbaar tijdens wintermeeting.

Heb je interesse om je eigen blok/lijn combinatie te laten testen? Neem dan liefst twee gelijke blokken en 4-5 meter van de te gebruiken lijn mee naar de meeting; we kunnen een (beperkt, want het neemt wat tijd,) aantal testen uitvoeren.

Hoogstwaarschijnlijk wordt Joost ter zijde gestaan door enkele andere ZF leden die ook RABS hebben ontwikkeld.

 

Workshop "Marifoongebruik in de praktijk"

Iedereen met een marifoon aan boord heeft - als het goed is - een certificaat om deze ook te mogen bedienen. Maar de praktijkervaring gaat bij de meesten niet veel verder dan het uitluisteren van het weerbericht en het oproepen van een brug of sluis. En soms is dat zelfs al 'eng'. Vooral van het gebruik van de DSC functie ontbreekt vaak de kennis, en hoe een noodoproep nu daadwerkelijk in zijn werk gaat is ook vaak een groot vraagteken; laat staan dat men al eens een echte oproep heeft gedaan! 

Tijdens deze workshop krijg je de kans om je schroom te overwinnen! Forumlid 'AquaPlanning', bekend van gelijknamige vaarschool die o.a. de SRC Marifooncursus verzorgt, neemt een aantal oefenmarifoons mee, zodat jullie naar hartenlust kunnen oefenen en bijvoorbeeld eens een 'echte' noodoproep kunnen doen.

 

Workshop "Splitsen"

"Doe tamp B anderhalve splitsnaaldlengte door punt C en trek door tot markering A". Een splitsinstructieboekje of Youtube-filmpje is tegenwoordig zó gevonden en iedereen kan zelf beginnen met splitsen. Maar als je lijn aan rafels voor je ligt met allerlei markeringen, snap je dan ook waar je mee bezig bent en waaróm? In de splitsworkshop gaat Marijn ("FMJ") een stapje dieper naar de basisbeginselen achter het splitsen. Daarmee kunnen beginnende splitsers beter begrijpen waar ze naar toe werken. Al eens gesplitst? Dan kan je met deze kennis meer lijnen splitsen en beter problemen oplossen.

Heb je een splits die maar niet wil lukken? Een oude lijn? Een weerbarstige lijn? Een vraagstuk of een project? Neem het mee! Dan duikt hij er samen met jou in!


Demonstratie "Nieuwe Startracking gadgets"

Chris (Roozeboos) van Startracking kan natuurlijk niet ontbreken bij de workshops. Veel van de elektronica die hij bouwt is in samenspraak met het ZeilersForum ontwikkeld. Ook dit jaar staat hij er weer om jullie nieuwe spulletjes te laten zien en vragen te beantwoorden over electronica aan boord.

De ontwikkelingen zijn doorgegaan en inmiddels heeft de multiview een zusje om te showen: de multiview color. Deze slimme repeater heeft een kleurenscherm en touch en swipe functies. En een zeer helder beeld zodat het ook in zonlicht perfect leesbaar is. Naast het weergeven van de gebruikelijke boord data zoals diepte,wind en log kunnen ook grafiek, performance,navigatie en AIS gegevens weergegeven worden.

Kom langs en beoordeel de multiview color zelf!

 

Workshop "Zeilmaken / Zeilreparatie"

Zeilmakers Jedre en Sneaker zullen aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en uitleg te geven waar mogelijk. Tevens is er diverse reparatie- en lijnmateriaal aanwezig voor de doe-het-zelver. Ook is er de op ZF reeds bediscussieerde Sailrite naaimachine en Speedy Stitcher aanwezig voor een ieder die eens zelf een poging wil wagen.

Er zal voldoende materiaal aanwezig om creatief mee aan de slag te gaan om eventueel zelf iets te maken. Je zou bijvoorbeeld zo'n kekke tas van zeildoek kunnen gaan maken!
Er mag ook eigen materiaal meegenomen worden maar bedenk dat een Sailrite naaimachine wel sterk is maar een relatief kleine vrije voet kent. Tevens is er diverse zeildoekmateriaal aanwezig en komt er een door Jedre en Sneaker gezamenlijke speciale ZF-wintermeet-zeil aanbieding! 

 

Demonstratie "OpenPlotter/OpenCPN"

Op de Wintermeeting 2017 hebben we al een uitgebreide inkijk gekregen in de mogelijkheden van de huidige minicomputers voor gebruik aan boord. Voor diegenen die dit gemist hebben, of verdere vragen hebben over dit onderwerp staat Bram Verkerk (brambo) voor jullie klaar. Hij kan jullie alles vertellen over OpenPlotter met OpenCPN 4.8.2 op een Raspberry Pi 3, met VNC, Wifi Access point, SignalK en Touchscreen. 

Hij biedt jullie ook gratis de mogelijkheid om een kopie te maken van zijn systeem. Breng een lege MicroSD card mee, en je gaat naar huis met een compleet werkende OpenPlotter, je hoeft de kaart alleen nog maar in je Raspberry Pi te steken!

 

 

Kinderprogramma

"Knopen voor kinderen / knutselen"

Kinderen zijn uiteraard ook van harte welkom op de meeting, meer dan welkom zelfs! We willen jullie van harte uitnodigen om vooral met jullie hele gezin te komen, maar omdat kinderen waarschijnlijk niet zitten te wachten op de hierboven genoemde workshops, willen we ook graag voor de jeugd wat vertier aanbieden.

Er wordt daarom een tafel ingericht waar je gezellig samen met anderen kunnen gaan knopen en knutselen. Je kunt bijvoorbeeld sleutelhangers knopen of een echt varend bootje gaan maken. Als het weer meezit kun je het bootje misschien nog wel buiten laten varen ook!

Wil je niet knutselen of knopen, maar gewoon lekker chillen met anderen, dan is het misschien goed om te vertellen dat er gratis WIFI is bij Haddock!

Genoeg vertier om je te vermaken in ieder geval, dus kom gezellig met je ouders mee!

 

Buffet

Ook dit jaar zal er een keuze zijn uit een heerlijk en uitgebreid Indonesisch en Mediterraans buffet. Met de jongste kinderen wordt ook rekening gehouden, voor hen zal er ook wat lekkers te kiezen zijn.

Het buffet wordt deels uit de verenigingskas betaald, zodat we de kosten laag kunnen houden op €15 per persoon. De jeugd van 13 t/m 17 jaar betaalt €7.50, en kinderen t/m 12 jaar prikken helemaal gratis een vorkje mee!

Let op: voor deelname aan het buffet is aanmelden en vooraf betalen vereist! Zie de link onderaan dit bericht.

De sluitingsdatum voor het aanmelden voor het buffet is 2 februari, in verband met de inkoop door Haddock. Je aanmelding voor het buffet is pas definitief als het verschuldigde bedrag is overgemaakt op onderstaand rekeningnummer, onder vermelding van je forumnaam.

Rekeningnummer: NL97 RABO 0157766675 t.n.v. Zeilersforum. BIC: RABONL2U

 

Lezing "Arctic Mission"

Afgelopen zomer zijn de 'Bagheera' en de 'Snowdragon II' als eerste vaartuigen in de geschiedenis (!) doorgedrongen tot in de Centraal Arctische Oceaan, een kwetsbaar stuk water dat zich steeds verder opent door het immer terugtrekkende ijs. Samen met de Universiteit van Exeter in Engeland, heeft het team een wetenschappelijk programma ontwikkeld en uitgevoerd. 
Met behulp van foto's, kaarten en ander ongetwijfeld indrukwekkend beeldmateriaal laat de schipper van de Bagheera, Erik de Jong, zien wat het inhoudt om een dergelijke expeditie te ondernemen. 

Zie ook: www.arcticmission.com

De lezing wordt 's avonds gehouden in de kleine zaal.

 

Sneak preview!

In nauwe samenwerking met Zeilen Magazine heeft het Zeilersforum een onderzoek gedaan op het gebied van veroudering van verstaging. De daadwerkelijke publicatie gebeurt in het volgende nummer van Zeilen Magazine (en enige tijd daarna ook op het forum), maar tijdens de meeting zullen we al een tipje van de sluier oplichten.

Aan jullie dus de kans om nog vóór de publicatie daarover e.e.a. te weten te komen! Benieuwd? Blijf dan nog even zitten na de lezing van Erik de Jong.

 

Kosten

De zaalhuur en de kosten van de workshops worden door ZeilerForum.nl betaald. Buiten de kosten voor het buffet is deelname aan de Wintermeeting daarom helemaal gratis

Een kopje koffie of thee krijg je van de vereniging, drankjes en andere consumpties kunnen worden afgerekend met consumptiemunten die je aan de bar kunt kopen. 

 

ZeilersForum Goodies

Het is mogelijk om ter plaatse mutsen, stickers en vlaggetjes, én de befaamde tampon-netjes aan te schaffen. Dit jaar bieden we ook drijvende sleutelhangers, truien en polo's aan met ZeilersForum-logo!

Voor het assortiment en prijzen, zie HIER. Tijdens de wintermeeting kan er ook met PIN worden afgerekend.

    zf-muts

 

Blijven slapen?
Haddock Watersport biedt diverse overnachtingsmogelijkheden, die allemaal voor de Wintermeeting zijn gereserveerd. De waterbungalows zijn allemaal bezet, maar er zijn nog blokhutten vrij en ook in de woonboot zijn nog slaapplaatsen beschikbaar. Zie de site van Haddock voor meer informatie en prijzen. Wil je een slaapplaats reserveren, neem dan geen contact op met Haddock (zij zullen je vertellen dat alles gereserveerd is), maar stuur een berichtje aan Faran.

 

Algemeen

Parkeren is gratis en openbaar vervoer bevindt zich op loopafstand.

Rokers kunnen buiten terecht onder overdekt terras met houtvuur. Huisdieren mogen alleen in onze zalen los rondlopen.

 

Inschrijven


Inschrijven doe je >>>> HIER <<<<


Je aanmelding wordt automatisch gekoppeld aan je gebruikersnaam. Inschrijven is daarom alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd. Je kunt je inschrijving eventueel wijzigen door deze opnieuw te openen.

We zien jullie graag op 17 februari!

Team ZeilersForum.nl

Login om te antwoorden
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl