Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Recensies

Films, boeken, atlassen... dieper uitgewerkt door leden van Zeilersforum.nl dan op het forum mogelijk of wenselijk is. Op het forum kunnen we natuurlijk altijd doorpraten over de recensiesWink

Mocht je zelf een bijdrage willen leveren aan deze rubriek, wend je dan even tot de moderators. We staan altijd open voor suggesties!

Boekrecensiesplitsen-cover

Handboek splitsen van moderne lijnen”

Jan Willem Polman

ISBN 978-90-6410-598-2

Boeken over schiemanswerk bestaan volop, al deze boeken behandelen echter het maken van knopen en het splitsen van klassiek geslagen touw . Over het werken met moderne lijnsoorten bestond nog weinig literatuur en al helemaal niet in het Nederlands. Wel zijn op internet genoeg methodes te vinden, in de vorm van duidelijke illustraties of instructiefilmpjes. Aan boord zal dat zich vertalen in een mapje met prints van (verschillende) sites of een verzameling van PDF’s en filmpjes op laptop of tablet. Het nieuwe boek van Jan Willem Polman brengt daar verandering in. Dit elegante boek past prima in de boordbibliotheek, net als de klassieke schiemansboeken dat doen of deden.

Maar van een boek verwacht je natuurlijk meer dan dat het een mooie manier is om datgene dat je al tot je beschikking had in de boordbibliotheek te plaatsen. Wat is anders immers de meerwaarde van zo’n boek, als alles wat erin staat al gratis op internet te vinden is? Vooral in het geven van overzicht en inzicht kan een boek deze meerwaarde bieden. Doordat alles in een boek bij elkaar komt, wordt het namelijk mogelijk om het totaalplaatje te scheppen: wat is er mogelijk, maar vooral, wanneer kies je waarvoor en waarom doe je dat? Een boek kan je zo aan de hand meenemen door splitsland, en je helpen langzaam van beginner naar handige splitser te groeien. Naar mijn idee grijpt de auteur deze kans echter niet voldoende aan. Een onervaren splitser zal zich met het boek in de hand nog steeds vertwijfeld afvragen welke aanpak nu de juiste is voor de lijn die hij of zij voor zich heeft liggen. Ook in de winkel helpt het boek je niet om in te schatten hoe makkelijk of lastig de splitsklus wordt en welk soort lijn je het beste kunt gebruiken.

Hoewel context en begrip dus beter kunnen, biedt het boek wel een mooi en uitgebreid overzicht van de diverse splitsmethodes. Ook in een belangrijk stukje basiskennis over materialen en hun eigenschappen is voorzien. De instructies in het boek zijn zonder meer helder, met veel en voldoende duidelijke afbeeldingen. Wel viel het op dat af en toe een – voor ervaren splitsers vanzelfsprekende – stap ontbreekt. Zo mist bijvoorbeeld het advies om tijdens het splitsen van dubbelgevlochten polyester lijn de mantel en kern met een knoop ten opzichte van elkaar te blokkeren. Een onervaren splitser lukte het daardoor niet om aan de hand van het boek deze splits te maken.

Met splitsworkshops valt altijd op dat mensen die niet veel splitservaring hebben moeite hebben te doorgronden wat ze nu eigenlijk doen en hoe het eindresultaat in elkaar moet zitten. Waarom een bepaalde constructie nodig is en hoe het komt dat dit werkt is soms lastig uit te leggen . Ook dit boek slaagt niet in dit lastige doel, het is vooral goed in het aanleren van een kunstje: volg de plaatjes en je krijgt – hopelijk – het eindresultaat dat de auteur voor ogen heeft. Voor mensen die hun eerste stappen zetten op splitsgebied blijft een workshop – zoals bijvoorbeeld zo af en toe georganiseerd door het Zeilersforum – de beste weg. Ben je die eerste stapjes voorbij, of houd je van proberen tot het lukt, dan is dit boek een prima leidraad . Ook als naslagwerk voor de methodes die je beheerst, maar niet uit het hoofd kent, is het boek erg handig om aan boord te hebben.

 Filmpje van de auteur van het boek

Login om te antwoorden

Lekkage, osmose, problemen met de motor of een gammele mastconstructie… De aanschaf van een gebruikt polyester zeiljacht kan een potentiële koper de nodige slapeloze nachten bezorgen. Want waar moet je allemaal op letten om te voorkomen dat de mooie droom over een eigen zeiljacht eindigt in een kostbare nachtmerrie? blonkboek

Jachtexpert Koos Blonk heeft een gedegen boek geschreven over het keuren van een polyester zeiljacht, waarin stap voor stap alle punten worden beschreven die bij een keuring aan de orde komen. Van de juiste papieren tot praktische keuringsgereedschappen, van onderwaterschip tot tuigage en van gasinstallatie tot binnenboordmotor. Er wordt ingegaan op hoe je de diverse onderdelen keurt en welke zaken als wezenlijke gebreken kunnen worden aangemerkt. Daarnaast geeft Blonk in heldere bewoordingen nuttige achtergrondinformatie over onder meer constructies, technische systemen en elektrische installaties.

Het boek is zeer geschikt als cursusboek voor jachtexperts in opleiding, maar het is zeker ook interessant voor zeilers die hun jacht op technisch vlak beter willen leren kennen of de aanschaf van een (ander) jacht overwegen. Het helpt je om een complex product als een zeiljacht te doorgronden en in te schatten of er problemen spelen. Het is geen klusboek dat tot in detail beschrijft hoe geconstateerde problemen kunnen worden aangepakt, maar het vaststellen van een probleem is het begin van de oplossing. En tevens kan het tijdens de zoektocht naar een ander zeiljacht een reden zijn om nog wat verder te zoeken of juist met de verkoper in gesprek te gaan.

Kun je na het lezen van dit boek nu ook zelf een polyester zeiljacht keuren? Deze vraag is vergelijkbaar met de vraag of je na het lezen van een boek over zeilen ook echt kunt zeilen. Met de theoretische kennis zit het na het lezen wel goed, maar uiteindelijk komt het toch vooral aan op praktijkervaring. Keuren leer je net als zeilen vooral door het veel te doen. Maar door je eigen boot met dit boek in de hand eens te doorgronden of tijdens de zoektocht naar een (ander) zeiljacht meerdere jachten goed te bekijken en op de juiste zaken te letten, kom je een heel eind en zal mede dankzij dit boek menig kostbare nachtmerrie vermeden kunnen worden.

Te koop bij o.a. Bol.com, of zoek naar ISBN 9789086161362. Adviesprijs €34,95

Login om te antwoorden

boek-voorkant-h500Er zijn van die momenten dat je als zeiler geconfronteerd wordt met een soort fundamentele kloof tussen jou en de nietzeilende wereld. Bijvoorbeeld als je gaat varen om ene familiefeest te ontlopen, als je een mooie zeiltocht hebt gemaakt terwijl de barbeque van de buren verregend is, of als je laat weten dat je best een dag zonder wifi kan. Situaties die gegarandeerd wenkbrauwen doen rijzen.

Of je doet wat Ger (Markiezin op het forum) en Henk hebben gedaan: je gaat wonen op je hobby. Dat roept zo mogelijk nog veel meer vragen op bij veel mensen, maar zeker ook bij zeilers! Variërend van 'waarom zou je' tot 'waar staat de vaatwasser', zijn er legio zaken waar je niet meteen zelf aan zou denken als je gaat wonen op een boot, maar waar anderen toch nieuwsgierig naar zijn. Of waar je in de praktijk toch hard tegenaan loopt. 

Ger en Henk zijn dit project dus wel begonnen. Hun belevenissen waren al een tijdje online te volgen op hun blog, maar nu zijn de schrijfsels van Ger gebundeld en aangevuld met nieuw materiaal, in het boekje Gek verklaard! -  Van woonhuis naar woonzeilboot.

Het boekje (104 pagina's) bevat 36 cursiefjes van de hand van Ger, verlucht met pentekeningen van Henk en Peter Rijneveld, en een woordenlijst met zeiljargon. Gers schrijfstijl is luchtig, begrijpelijk en met gevoel voor humor. Aan alles is te merken dat schrijven haar vak is. En hoewel het verhaal zich natuurlijk afspeelt in het leven van de auteur, is dit toch zeker meer dan een ego-document. Door de openhartige en beeldende manier waarop ze schrijft over vervelende maar ook heel praktische zaken, worden de obstakels en problemen identificeerbaar gemaakt. 

Lezenswaardig? Jazeker.Een aanrader voor iedereen die met de gedachte speelt om op een boot te gaan wonen, of die mensen om zich heen heeft die op een boot dreigen te gaan wonen. Het zou zomaar die kloof een stukje kunnen dichten.

Gek verklaard! - Van woonhuis naar woonzeilboot
Ger Wouters 2013
ISBN 978-94-91924-00-2
€12,95 inclusief verzenden op http://www.gekverklaard.nl of bij L.J. Harri, Dekker Watersport, Observator Watersport en Teestie.

Login om te antwoorden
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl