Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

'KUIPVOER' van Jet Idskes

ZF-KuipvoerEen bundel watersportgerelateerde verhalen.

Over de auteur
'Zeilende Zeeuwse Jet' staat er ergens op het internet. Jet zeilt met haar eigen boot, een Jeanneau Brin de Folie, die de prachtige naam Diricawl draagt. De Zeeuwse Delta is haar voornaamste vaargebied. Jet zeilt vooral met vrouwen als bemensing. Ze werkt in het onderwijs en is ondernemer. Ze heeft onder andere een eigen watersportbedrijf gerund. KUIPVOER wordt volledig in eigen beheer uitgegeven.

Waar het boek over gaat
KUIPVOER is een verzameling verhalen. Een mengeling van beschouwelijke beschrijvingen en korte vertelsels. De rode draad is watersport in een vrij brede zin. In het colofon staat: 'Alle verhalen zijn verzonnen. Ja, die ook'. Als lezer én watersporter heb je niet de indruk dat het hier om fictie gaat. Veel beschreven situaties zijn herkenbaar.

Waarom het boek lezen
Jet heeft een vlotte schrijfstijl. Haar verhalen lezen makkelijk weg. Met veel humor beschrijft ze situaties in de watersport die je je zo voor de geest kan halen. Of omdat je ze ooit zelf hebt meegemaakt, of omdat je het onderweg op het water bij anderen hebt gezien. Als er niet bij had gestaan 'Alle verhalen zijn verzonnen' denk je dat het allemaal situaties en voorvallen zijn die Jet heeft meegemaakt. Een paar uitzonderingen daargelaten.

Wie heeft er nog nooit de discussie 'Boot of schip?' gevoerd? Wie heeft zich niet geërgerd aan gedrag van andere watersporters in een sluis? Of aan die jochies met hun veel te snelle bijbootjes in de haven? Allemaal onderwerpen die langskomen. Maar ook de romantiek van het varen, en van de watersporters als personen, komt aan bod. De verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke watersporters worden uitgelicht. Weer heel herkenbaar, al denk ik zelf toch vaak 'daar ben ik de uitzondering op'.

KUIPVOER is heel geschikt om te lezen in de kuip, maar doet het ook niet slecht in de kajuit of gewoon thuis op de bank. Ik heb niet alles achterelkaar gelezen. Zo nu en dan een paar verhaaltjes paste voor mij beter. Anders gaat de jeu eraf. Het is geen spannend boek, wel een boek voor de ontspanning.

De kwaliteit van het boek is goed. Prima verhouding tussen prijs en aantal pagina's. Het boek bevat geen illustraties. Zelf vind ik dat een beetje jammer. De verhalen nodigen uit tot zwart-wittekeningetjes met karikaturen.

Voor wie
Voor iedereen die plezier heeft in een of andere vorm van watersport. Zeilers en motorboters zullen geregeld beschreven situaties herkennen. Of een niet-watersportende lezer KUIPVOER ook waardeert, dat kan ik niet beoordelen. Ik ben te veel watersporter.

Conclusie
Een leuk boek voor de momenten waarop je wil ontspannen. Even een verhaaltje tussendoor of in een uurtje een aantal verhalen. En dan maar puzzelen op de vraag: welk verhaal bedoelt Jet nou met 'Ja, die ook'?

Feitenbox

Titel KUIPVOER
Schrijver Jet Idskes
ISBN 978 90 815 9580 3
Uitgever Box 13B Veere
Taal Nederlands
Jaar van uitgifte 2012
Aantal pagina's 150
Prijs € 12,50
Medium Papier
Soort boek Verhalenbundel, fictie (volgens de schrijfster)

 

 

 

 

 

 

 

 

Het boek is verkrijgbaar bij diverse watersportzaken en boekhandels in de Zeeuwse en Zuid-Hollandse Delta. Je kunt het ook direct bij Jet bestellen door € 12,50 (is inclusief verzendkosten) over te maken naar 365257001 t.n.v. J. Idskes, onder vermelding van postcode en huisnummer. Wil je een gesigneerd exemplaar? Even een pb-tje naar Diricawl.


Login om te antwoorden
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl