Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

'Wat doe je dan de hele dag...?' van Anneke Nikkels

watdoeje-coverEen handzaam boekje met verhaaltjes over alledaagse zaken tijdens het leven aan boord van een zeilboot in Griekenland.

Over de auteur
Anneke Nikkels heeft naast een drukke baan in de techniek een grote passie: zeilen. Om haar droom te verwezenlijken, heeft ze een aantal jaren geleden huis en haard opgegeven, om samen met haar man Frank, ons forumlid Pantaleimon, naar Griekenland te zeilen. Plezier in het schrijven, heeft ze ontdekt tijdens haar verblijf in Griekenland. Met korte verhalen houdt ze de achterblijvers in Nederland op de hoogte van het reilen en zeilen aan boord en op de wal.

Waar het boek over gaat
In essentie gaat het boek over allerlei observaties en belevenissen van de auteur in haar omgeving, een zeiljacht in Griekenland. Gedurende een groot deel van het jaar wonen Anneke en Frank op hun zeilboot ergens in de Griekse wateren. In de verhaaltjes beschrijft ze het leven van alledag. Het 'wat gebeurt er op de buurboten', 'wat gebeurt er aan wal' wordt afgewisseld met verhaaltjes aan boord van eigen schip. Ontmoetingen met bijzondere mensen en dieren met een eigen verhaal.

Waarom het boek lezen
Anneke heeft een vlotte schrijfstijl met humor. Het is geen boek waar je dagen mee zoet bent. Ben je eenmaal begonnen met lezen, dan word je nieuwsgierig naar de rest. Anneke observeert en interpreteert haar omgeving. Vervolgens zet ze haar mening, haar interpretatie om in verhaaltjes, soms met een verrassend eind. Als zeilster herken ik situaties die worden beschreven. Verademend om van een andere vrouw te lezen dat zij het ook zo ziet. In die zin vind ik het dan ook een 'vrouwenboek'.

De titelvraag wordt niet echt beantwoord. Dat vind ik erg jammer. Meer achtergrond over haar eigen leven aan boord en de boot zelf is welkom. De meeste verhalen gaan over de buurboten, de mensen en dieren aan wal, zichzelf buiten beschouwing latend. Omdat Anneke oordelend vertelt, zou het veel toevoegen wanneer ze ook over zichzelf 'oordeelt'. Maar ondanks dat gemis, is het een prettig, grappig, 'niks-aan-de-hand'-boekje. Ik ben heel benieuwd hoe ze over mij schrijft, mocht ik ooit de buurvrouw zijn.

Het boekje wordt uitgegeven in een kleine oplage wat helaas de prijs in verhouding tot het aantal pagina's wat opdrijft. Voor de gehanteerde prijs verwacht je een dikker en/of groter formaat boek.

Voor wie
Voor iedereen die het leuk vindt om een kijkje te nemen in de denkwereld van een ander. Het is geen specifiek zeilersboek, al wordt er zo nu en dan wel zeilersjargon gebruikt. Maar geen verhalen over windkracht 8 of de voordelen van een high-aspectfok in bepaalde omstandigheden.

Conclusie
Korte verhaaltjes voor een momentje pauze bij een kop koffie. Of in een ruk uitlezen in het zonnetje in de tuin, op het strand of natuurlijk in de kuip van je eigen (zeil)jacht.

Persoonlijk denk ik dat het meer voor (zeilers)vrouwen is, dan voor de stoere zeiler. Aangezien we hier op het Zeilersforum veel stoere zeilers hebben, zeg ik: "Mannen, een leuk cadeautje voor je vrouw."

O ja, voor de taalpuristen onder ons... je moet wel in staat zijn geregeld een oogje dicht te knijpen voor de taal-, type-, stijl- en spatiefoutjes. Maar als mij dat lukt, dan kan een ander dat zeker.

Feitenbox

Titel Wat doe je dan de hele dag...?
Schrijver Anneke Nikkels
ISBN 978 90 484 1923 4
Uitgever Free Musketeers
Taal Nederlands
Jaar van uitgifte 2011
Aantal pagina's 90
Medium Papier
Soort boek Verhalenbundel, non-fictie

 

 

 

 

 

 

 

Het boek is te bestellen voor € 16,95 exclusief verzendkosten via www.freemusketeers.nl. Ook bij Bol.com en Bruna is het boek te bestellen. Bij de Bruna-winkel bespaar je de verzendkosten.


   
   
   
   
© Zeilersforum.nl