Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

IJmuiden een levendige haven: Deel 1

 

 

Sommige boten worden goed gebruikt en onderhouden. Zo ligt hier een Koopmans 40 voet kits. Praatje gemaakt met de eigenaar. Hij heeft het schip 30 jaar geleden laten bouwen bij Habbeké te Volendam. Al die tijd is het schip zijn eigendom geweest. Tegenwoordig is Habbeké bekent van het bouwen van KNRM boten.

 Deze koopmans is een echt liefhebbersschip! Stalen romp aluminium opbouw en kuip en een houten flush dek. Een romp van staal gebouwd op spanten, omdat volgens de ontwerper Dick Koopmans een romp sterk moet zijn. Aluminium voor de opbouw en kuip ivm. gewicht en levensduur. Het dek is van 18mm hechthout vastgebout op de stalen spanten. Daaroverheen een teak dek van 18mm. 10 Ton is uiteindelijk niet zwaar voor een dergelijk volledig uitgerust stalen zeil schip.

 

 Goed geïsoleerd en een gezellige kajuit met een échte Heatpol scheepskachel.

 

 koopmans

Vorig jaar is het schip volledig gestraald en opnieuw in de verf gezet. Als nieuw ziet ze eruit. In 30 jaar zijn er mooie tochten gemaakt, Frankrijk, Engeland, Noorwegen, de Oostzee en ook is de eigenaar met het schip de oceaan overgezeild, naar de Carieb. Dankzij haar stevige stalen romp heeft ze daar een aanvaring met rosten zonder schade doorstaan. Echt hoog aan de wind vaart ze niet. Op de oceaan onbelangrijk, daar is haar gedrag in golven en koersstabiliteit belangrijker. Drie weken stuurde ze non-stop op de windvaan de oceaan over. Ze kan veel wind hebben, een machtig schip!  

  

Een stukje verderop ligt al weken een Waarschip. Ook een leuk net scheepje. Zonde dat de zeilen al twee weken voor oud vuil vluchtig opgebonden slordig aan de boot hangen, niet bang voor het voorspelde noodweer. Jammer dat niet alle schippers evengoed voor hun bezit zorgen...

 

 waarschip

 

 

 

Groet vanuit IJmuiden

 

 

 

 

 

 

   
   
   
   
© Zeilersforum.nl