Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Sommigen onderons zeilen graag op woensdag avond een clubwedstrijdje:

Anderen gebruiken de haven liever om te filmen, zoals regisseur Reinout Oerlemans die het legendarische, waargebeurde verhaal van de avontuurlijke ontdekkingsmissie van Willem Barentsz verfilmt, dat destijds is opgetekend door het jonge bemanningslid Gerrit de Veer. In het 16e eeuwse Amsterdam waarin de scheepsbemanning wordt samengesteld, is Gerrit de Veer assistent van de bekende dominee Petrus Plancius en bovendien verliefd op diens mooie dochter Catharina. Als grote initiator van de ontdekkingsreis besluit Plancius heimelijk om de bleue Gerrit mee te sturen op de expeditie van Barentsz en Heemskerck. om te bewijzen de liefde van zijn dochter waard te zijn.

Vandaag is een stuntman van de productie van NOVA ZEMBLA gewond geraakt tijdens het draaien van een stunt op de Noordzee. Tijdens de stunt, die gefilmd werd vanaf een schip ter hoogte van IJmuiden, raakte de stunt double van Robert de Hoog het decor tijdens zijn val uit de mast waardoor hij lichtgewond raakte. De stuntman is ter controle naar het ziekenhuis gegaan en heeft een aantal kneuzingen opgelopen. De opnamen zijn na het ongeluk hervat en de komende maand zal regisseur Reinout Oerlemans in eigen land en België zijn tweede speelfilm verder afmaken. De film NOVA ZEMBLA is de eerste Nederlandstalige speelfilm in 3D die vanaf 24 november in de bioscopen verschijnt.

Natuurlijk koos Reinout IJmuiden uit als uitvalbasis voor het filmen op zee. Aankomst van het filmschip de Russische zeilschip Shtandart 26 meter lang, 7 meter breed en 3,30 meterdiep. Weer eens wat anders dan die polyester bakkies. Gewoon 220 ton hout! Speciaal voor de film is het Russische geel, groen en rood van het schip zwart overgeschilderd. Haar naam en thuishaven is ook onherkenbaar in beeld gebracht. De Hollandse vlag wappert trots aan de spiegel. Wat een landverraad!

Meer dan de helft van de filmcrew was zeeziek geworden. Heel de boot ondergekotst maar het filmen ging door! Doodvermoeid strompelen de acteurs op het steiger richting douche.

Even een kijkje aan dek richting achterdek:

En deze van het voorschip:

De ideale vrouw:

De kapitein kijkt geërgerd naar de filmcamera. Zijn bemanning is tot het einde toe vermoeid met het hijsen van de zeilen, door de wind gaan en het weer laten strijken van de zeilen. Tot vervelens toe. Tot Reinout de opname goed genoeg vond.

Kippen, vrouwen, ganzen, wortelen, kroppen sla, rieten manden, eenden, middeleeuwse wapens, camera’s, aggregaat, spiegels, witte panelen, lampen, kabels, kabels en overgebleven eten van de catering. Wat een troep hebben ze nodig voor het filmen. 3 vrachtwagens vol!

   
   
   
   
© Zeilersforum.nl