Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Ode aan de toren.

speijk

Baken in ondoorzichtig weer. Met elk zijn eigen karakter. letterlijk en ook nog eens figuurlijk. Soms voorzien van een misthoorn en in  vroeger   tijden vaak uitgevoerd als een simpel vuur bovenop een duin. Soms zelfs ontstoken door snode lieden met minder goede bedoelingen. 

Heden ten dagen stralen vuurtorens naast hun licht ook vertrouwen uit. Vertrouwen op een behouden thuiskomst na misschien wel de zoveelste zware week op zee. Soms nog vertrouwender dan de eigen havenmonding blindelings binnen te varen is het eerste contact met de vuurtoren in de verte, wetende dat het thuisfront naderbij is. Zichtbaar als  minuscuul  licht aan de horizon op grote afstand en soms nog maar een paar zeemijlen weg.

Ook voor de landrot straalt de toren  vertrouwen uit. Er gaat geen avond voorbij dat de toren niet zijn specifieke lichtkarakter over het landschap en door het slaapkamerraam laat schijnen. 4 x flash en eenzelfde periode duisternis. Heel karakteristiek. En dat achter elkaar. Uren, nachten, dagen en maanden. 

Tegenwoordig bieden de torens ook andere mogelijkheden. Maar nog steeds is op al die mogelijkheden het woord vertrouwen van toepassing. Basis voor straalverbindingen en radarposten. Meteo-ondersteuning en soms -heel soms- ook nog als huisvesting voor de vuurtorenwachter. 

Herkenbaarheid geldt niet alleen ´s nachts. Ook overdag duidden zijn kleuren, vorm en  symbool een stuk kust aan. Daar stáát die toren. Ik sta voor mijn werk. En of het nu dag of nacht is, via mijn kleur, vorm en karakter leid ik je naar een veilige plaats. Ongeacht in welke hoedanigheid je jezelf op zee bevind. De toren staat er altijd. 

Onverschrokken de elementen trotserend. Vele decennia  lang. Gietijzer, beton of baksteen. Maar altijd onverschrokken. Veel eisen zij niet. De enige wens is een lik verf en regelmatig onderhoud. Maar verder staan zij daar altijd. Als baken voor de landrot welke niet meer zonder zijn vertrouwde verschijning kan. Maar zeker voor de varensgast welke op vele manieren vertrouwt op zijn aanwezigheid. Dag én nacht.

   
   
   
   
© Zeilersforum.nl