Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

"Alleen rond de wereld", de avontuurlijke zeiltocht van Eilco Kasemier, tekst en tekeningen door Gerard van Straaten naar gegevens van Kasemier. Uitgegeven bij Heijnen, 1996, 128 blz..

Front cover

Het is wellicht provocerend onder de rubriek ‘boeken’ te starten met een bespreking van een strip! Toch is een strip van dit formaat, voorzien van behoorlijk wat tekst, een bespreking meer dan waard. Bovendien is een zeilstrip een unicum.

1972. De Nederlandse hotelhouder Eilco Kasemier loopt al zijn hele leven met het grootse plan om solo de wereld rond te zeilen. Als hij voor de zoveelste keer de zeekaarten en pilots bestudeert en zijn vrouw de oren van de kop zeurt, krijgt hij groen licht voor de bouw van zijn droomjacht.

Ontwerper Dick Koopmans verwerkt de ideeën en eisen van Eilco tot een 12 meter lang jacht: de Bylgia!

Intro

De reis start in 1976 in Plymouth, waar Kasemier wil deelnemen aan de Royal Western Observer Singlehanded Transatlantic Race. Ook Dijkstra deed toen mee met zijn Bestevaer evenals de gigantische viermaster Club Mediterranée.

Het verdere verloop van het verhaal is samengesteld aan de hand van hoogtepunten van de twee jaar durende reis. Dat kan een bijna aanvaring met een supertanker zijn, of walvissen rond de Bylgia, of een bijzondere ontmoeting zoals met het Chileense opleidingsschip de barkentijn Esmeralda bij Kaap Hoorn.

De strip is zeer dynamisch getekend met werkelijk prachtige, waarheidsgetrouwe beelden. Het buiswater spat haast van het blad!

Gerard van Straaten is een échte kunstenaar die met zijn pentekeningen (geen kleur dus) de klassieke structuur van de strip doorbreekt. Niet netjes in 6 of 8 opgedeelde pagina’s, maar bladvullende tekeningen zonder vaste regelmaat aan bladschikking.

De lezer krijgt niet alleen een spannend en boeiend verhaal voorgeschoteld, maar ook een behoorlijke brok technische informatie (zowat elk onderdeel aan boord van de Bylgia wordt besproken) en een soms te gedetailleerd verslag uit het logboek (uur per uur melden wat er gebeurd is op sommige trajecten).  Dit komt de leesbaarheid niet ten goede, ook al staan die gegevens ietwat apart op de pagina. Je hebt steeds de neiging alles te lezen, zelfs de droge kost, zodat het verhaal onderbroken wordt. Deze strategie is begrijpelijk natuurlijk: hoe steek je anders een twee jaar durende reis in een strip van 105 bladzijden? Door deze opsommingen, zeilstanden en logboekdata, worden dan ook langere periodes waarover niet veel te vertellen valt overbrugd.

Op het einde van de strip wordt in een 20-tal bladzijden een beeld geschetst van Eilco Kasemier, zijn levensloop zeg maar, en wordt er door Dick Koopmans wat nader ingegaan op het ontwerp van de Bylgia.

"Alleen rond de wereld" is het meer dan waard om in huis te halen. Al was het maar omdat een zeilstrip een unicum is. Al was het maar omdat Eilco Kasemier gedaan heeft waar wij van dromen, zodat we even kunnen wegzinken in avontuur. Al was het maar, nee, bovenal voor de prachtige tekeningen van Gerard van Straaten!

   
   
   
   
© Zeilersforum.nl