Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za aug 26 @12:00AM
ZF Zomermeeting Zuid
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

“Handboek motormanoeuvres en ankeren”, Ivar Dedekam, De Alk & Heijnen Watersport, 2009, ISBN 978 90 5961 076 7,  €16,90.

Dedekam

Zoekend naar enige uitleg die mij kan helpen om de soms opstekende klamme handjes te onderdrukken bij het indraaien van de smalle box met wind uit de verkeerde hoek, kwam ik bij dit 80 bladzijden tellende boekje terecht.

 

Op het eerste gezicht slechts een dun werkje met een aantal basishandelingen in.

Niets is echter minder waar, want ook al meldt de auteur dat dit “het minimum aan technieken is waarmee je vertrouwd moet zijn teneinde redelijk veilig langere vaartochten te kunnen maken” (sic), vind ik dit best een uitgebreide handleiding!

Het lijkt of alle belangrijkste manoeuvres en ankertechnieken aan bod komen.

 

Het boek is opgebouwd in drie hoofdstukken: omgaan met touw, manoeuvreren en ankeren.

Elk hoofdstuk wordt vooraf gegaan door een beknopte theoretische uitleg, waarna de oefeningen (want daar zet het toe aan) beginnen. Op een erg heldere en verhelderende manier worden een hele reeks technieken behandeld, ondersteund door duidelijke afbeeldingen in kleur. Stap voor stap geraak je wegwijs in hoe je boot reageert of zou moeten reageren.

Nooit heb ik betere en mooiere tekeningen gezien over deze onderwerpen en of het nu gaat om een box invaren of afvaren met voorspring in een krappe ligplaats of op stroom, nooit was een manoeuvre zo zonneklaar na de eerste keer lezen! Verschillende ankertechnieken worden met dezelfde ijver onderhanden genomen zodat liggen achter een, twee of drie ankers, hek of boeg, geen geheimen meer kent. De praktijk zal uitwijzen of het allemaal bruikbare tips zijn...

 

Geen minpuntjes? Toch!

 

Aanvankelijk zat ik een beetje in de knoop met de manier waarop er naar de afbeeldingen wordt verwezen, maar deze slordigheid doet hoegenaamd geen afbreuk aan de kwaliteit van het geheel.

Doordat het boek compact en dun gehouden is, wordt de gebruikte lettergrootte klein. Als er wat meer uitleg onder een figuur komt, dan krijg ik het vervelende gevoel een bijsluiter van een medicijn te lezen. Even meten.... 1 mm voor de kleine lettertjes!

En ik moest even de wenkbrauwen fronsen toen de auteur het over grondtakels had. Zo schrijft hij: “Meningen over verschillende ankersoorten lopen uiteen. Het valt echter te overwegen om een lichtgewicht anker als de Fortress te voeren naast de traditionele stok-, Bruce- en CQR-ankers”. Het is al even geleden dat ik nog een stokanker op een zeilboot zag hangen en de kwaliteiten van een CQR zijn stilletjes aan achterhaald. Zaak is om bij deze zelf de ontwikkelingen op de voet te volgen, lijkt me.

 

Voor de rest: dikke duim voor dit boekje!

 

Noot: voor wie enkele figuren wil bewonderen, kan terecht op de site dedekam.com.

   
   
   
   
© Zeilersforum.nl