Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

________________________________________

'Total Loss' van Jack Coote

 

totallosscoverVooropgesteld is dit boek geen lange en spannende avonturenroman maar een bundel van 45 losse rampverhalen van zeilers op zee.

Over de schrijver
De inmiddels overleden Brit J. Coote schreef dit boek in 1985 waarna het met louter positieve reacties werd ontvangen in de zeilerwereld. Volgens “Classic Boat” is dit boek verplichte kost voor iedereen die de volle zee opgaat, en “Cruising World” roemde de waardevolle lessen die de verhalen meebrengen. Na zijn dood is in 2001 een nieuwe druk uitgekomen waaraan Paul Gelder meewerkte, adjunct-hoofdredacteur bij het blad “Yachting Monthly”. Hij schreef zelf 2 boeken over zeilraces rond de wereld (The Loneliest Race en InterSpray's Race Around the World) en heeft vele duizenden mijlen, op uiteenlopende boten, op zijn naam staan.

Waar gaat het boek over
Zoals de titel al aangeeft, ging elk van deze 45 schepen 'total loss'. De verhalen van de overlevenden worden, uit eerste hand, op een boeiende wijze verteld die voor zeilers goed in de verbeelding ligt. Je voelt de spanning, de angst en hoe heftig het is als de beslissing 'het schip te moeten verlaten' dichterbij komt. Het langzame besef dat er echt geen redden meer aan is of, bij brand, het schip hals over kop te moeten verlaten. Aangrijpend soms, als je leest hoe moeilijk het afscheid is van een trouwe metgezel wanneer ze langzaam in de golven verdwijnt of stuk slaat op de rotsen. Vanaf het ontstaan van een gevaarlijke situatie tot het moment van redding wordt elke ramp beschreven alsof je erbij bent.

Waarom het boek lezen
Behalve de pakkende titel en een spannend plaatje op de kaft, was mijn voornaamste reden om het te kopen dat het stuk voor stuk waargebeurde verhalen zijn. De diversiteit aan schepen, locaties en oorzaken van de rampen maakt het tot een compleet geheel. Overzichtelijk verdeeld in hoofdstukken die elk een oorzaak van de rampen weergeven. Van navigatiefouten tot brand en van een aanvaring op open zee tot omslaan tijdens een woeste storm. Na elk verhaal volgt een kort stukje over de 'geleerde lessen'. Meestal zijn die erg leerzaam. Voorbeeld: met rustig weer een koraalrif naderen, moet je doen met iemand in de mast én met de zon in de rug. In sommige gevallen komt het echter te simpel over, dat is een beetje jammer. Voorbeeld: vastlopen door een verkeerde kaart te gebruiken.

Voor wie
Voor elke zeiler die graag leest, is dit boek, voor nog geen 20 euro, zeker de moeite waard. Met 6 tot 10 pagina's per verhaal leest het lekker vlot weg. Geen 300 pagina's aan één stuk moeten lezen om in een verhaal te blijven.  Je legt het makkelijk opzij om morgen of volgende week weer een nieuw avontuur te beleven.

Conclusie
Een leuk boek voor tijdens de donkere winteravonden of om aan boord te hebben. Wegdromen in de kuip terwijl er niks mis kan gaan... of misschien toch wel?

Feitenbox

Titel Total Loss
Schrijver Jack Coote
ISBN 978 90 5961 004 0
Uitgever De Alk & Heijnen bv, te Alkmaar
Taal Nederlands (vertaald uit het Engels)
Jaar van uitgifte 2001 (2e uitgave)
Aantal pagina's 297
Medium Papier
Soort boek Verhalenbundel, non-fictie

 

 

 

 

 

 

 


   
   
   
   
© Zeilersforum.nl