Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Datum : 22 februari 2014

Persconferentie & aankomst van de Flyer 1 in Rotterdam

Locatie : Koninklijke Roei- en Zeilvereniging de Maas - The Flyer Room.

01

We werden begroet met een kop koffie in het prachtige gebouw door leden van de stichting "Revival of The Flyer", welke in 2014 is opgericht. Deze stichting heeft zich ten doel gesteld de 'Flyer 1' in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen en deze te exploiteren via charters, clinics, evenementen en races.

'Kings Legend' schipper Gerard Schootstra nam al snel het woord en aangevuld door powerpoint-slides vertelde hij vol passie over het plan om de 'Alaska Eagle', zoals de 'Flyer 1' inmiddels heette, naar Nederland te halen. Meerdere malen kregen ze te horen dat ze niet te koop was, maar eind 2013 kwam daar toch verandering in. Korte tijd later was de koop beslecht en lieten ze de boot verschepen naar Nieuwpoort, België. Vanaf daar is ze weer opgetuigd en naar Stellendam gevaren. Na nog wat informatie te hebben gegeven over de aanpassingen die destijds in de jaren tachtig aan de boot door Huisman gedaan zijn, en welke weer ongedaan moeten worden gemaakt, was het tijd voor de schipper om de boot te gaan halen!

Na wat koffie, soep en broodjes en gezellig wat gekletst te hebben met de andere leden van de pers was het inmiddels 14.20 uur. De zon brak door en het was tijd om naar buiten te gaan. Daar kwam ze dan aan, met de Rotterdam als achtergrond leek het wel een plezierjachtje zo in de verte!  

 

  Voor de veerhaven maakte de boot eerst nog een rondje om vervolgens omgevlagd te worden naar rood-wit-blauw.

altalt

Al snel lag ze aangemeerd op een centrale plek in de haven. Nadat de bemanning en naaste vrienden en familie van boord waren mochten we de boot verkennen.

De algehele staat van de boot is verbazingwekkend goed, dit schip is tip top in orde en leek wel bijna nieuw! Helaas niet te direct herkennen als de Flyer: de bezaansmast, doghouse en kenmerkende radio-antenne achterop moesten we er maar even bij verzinnen...

altalt

De geur van het hout en zilte lucht vermengd met een vleugje diesel kwamen me tegemoet toen ik de kajuit betrad.Van binnen nagenoeg onveranderd; volgens de schipper was de neerklapbare naaimachine verwijderd en was er een klein bankje bij gekomen .

Ik waande me even eind  jaren 70 racend over de zuidelijke oceanen op zoek naar zeil één van de 37 zeilen in het vooronder. Of wakend over de klokjes in de schippershut.

alt alt  alt

Dit schip is van binnen in perfecte en originele staat, zelfs de Blakes toiletten staan netjes opgepoetst te wachten op hun volgende klant.

alt  flyer

Tijdens haar 1e refit (ook bij Huisman) hebben de Amerikanen een aantal aanpassingen laten doen zoals het vergroten van het roerblad, verlengen van de mast en verwijderen van de bezaansmast. Ook is de romp van achter wat breder gemaakt om het rollen wat te beperken.

De boot zal op de komende Hiswa worden tentoongesteld en daarna vertrekken naar Huisman shipyard alwaar ze haar 1e refit voor het grootste deel ongedaan zullen maken en haar weer herkenbaar zullen maken als de 'Flyer 1'. Daarna is het de bedoeling haar naar Alicante te varen om de start van de Volvo Ocean Race op te luisteren.

alt

 

Login om te antwoorden
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl