Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Wat houdt het verbod precies in?

Het is niet meer toegestaan om te lozen. Precieser: je mag je grote boodschap niet meer via een toilet naar buiten sturen. Het is dus niet verplicht om je onderwatertoilet af te sluiten, te voorzien van een vuilwatertank of iets dergelijks. Als je je toilet wilt blijven gebruiken voor grote boodschappen, dan zul je een voorziening moeten treffen om de troep binnenboord te houden (zie Alternatieven), of het risico op een bekeuring voor lief nemen.

Let op: het lozen van urine en keukenwater (als de aardappelen gekookt zijn en de afwas gedaan), is toegestaan. Dit valt onder de noemer "grijs water".

Wat doen we eraan?

Je kunt natuurlijk overwegen om je behoeften niet meer te doen op het water :D en vrolijk te sparen voor de toiletten in de havens. Anderen nemen de gok en lozen gewoon als altijd, want de kans dat je op heterdaad betrapt wordt lijkt vrij klein. Beste watersporters, zullen we dan bij deze afspreken dat we dat niet meer tijdens een verblijf in een haven doen?

Als je ruimte genoeg hebt, en je bent gehecht aan je toilet, dan zou een vuilwatertank installeren een goede optie kunnen zijn. Sommige provincies geven je zelfs subsidie hierbij.

Voor de mensen die geen vuilwatertank willen, maar wel een toilet, blijven voorlopig nog ongeveer 2 opties over: een chemisch toilet of een droogtoilet. De chemische toiletten (Porta Potti"s) zijn gemakkelijk in gebruik maar kunnen in bepaalde omstandigheden nog weleens onfris gaan ruiken. Minder prettig in de toch al krappe kajuit. De droogtoiletten (bijvoorbeeld van Cactus) beloven minder stank, maar je moet de afvalzakjes nog wel afvoeren dus die blijven aan boord totdat je in een haven de vuilniszakken kwijt kunt. Persoonlijk zie ik dat weer niet zo zitten.

Interessante links

Watersportverbond over subsidies

Cactus droogtoiletten 

Forumdiscussie 

   
   
   
   
© Zeilersforum.nl