Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Iedereen moet duurzaam kúnnen varen. Dat is het doel van het duurzaam jacht project onder leiding van Peter Hoefnagels.

hoefnagelskleinPeter schreef  “het Zeilboek” en “het Kleine Zeilboek” (de nieuwe Leidraad voor Zeilers) en is van origine stuurman Grote Zeilvaart. Hij werkte als milieukundig adviseur en realiseerde verschillende duurzaamheidsprojecten. Vanuit deze basis is hij  van start gegaan met het ontwerpen, bouwen en in de vaart brengen van een energieneutraal en duurzaam zeiljacht. 

 Varen in energiebalans 

Het jacht is uitgerust met zonnepanelen, warmte-isolatie, wind- en watergeneratoren, LED verlichting, enzovoorts. Energie welke wordt opgewekt en verbruikt. Dat is de visie en zo kan men in energiebalans varen, leven en de natuur beleven.

duurzaamkleinEind 2010 is het ontwikkelingsproject voor een prototype in gang gezet. Er worden uitsluitend reeds bestaande technieken en elementen gebruikt. Vanaf juni 2011 is Dick Koopmans Jachtontwerpers hierbij betrokken en sinds oktober 2011 ligt er een  concept op tafel. In Mei van dit jaar zal gestart worden met de bouw. De verwachting is dat het jacht eind 2013 zijn eerste tocht zal maken.

De praktijk

Zonnepanelen leveren stroom als de zon schijnt, de windgenerator als de wind waait en de schroeven wekken stroom op als er gezeild wordt. Aan de andere kant wordt er natuurlijk ook verbruikt. Bijvoorbeeld als er gemotord wordt, maar ook voor de navigatieapparatuur. Verder wordt er gekookt met inductiekookplaat, waterkoker en mogelijk de magnetron. In de avond gaat de LED verlichting aan. Aan boord zal de energiebalans aan boord continu veranderen. Tijdens de vaart, maar ook als het jacht in de haven ligt. Streven is daarbij om een goede balans te vinden tussen de verbruikte energie en de door het schip opgewekte energie.

Samengevat is dit mooie initiatief het vermelden meer dan waard. Uiteindelijk is duurzaamheid de sleutel tot minder energieverbruik. En dat is een streven waar wij –juist als watersporter- het voordeel van kunnen en zullen ondervinden!

Login om te antwoorden
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl