Naar aanleiding van dit bericht ben ik eens gaan zoeken op het web. De onderzoeker in kwestie bestaat en is werkzaam bij de Universiteit van Utrecht. Echter, het onderzoek waar de Volkskrant over spreekt, is in 2004 al begonnen met het te water laten van een plaatje glas met daarop het nieuwe goedje. Of het gewerkt heeft, is niet terug te vinden.
Na 2004 is het angstvallig stil rond deze onderzoeker (Jan van Geldrop). Online is totaal geen informatie te vinden die iets met dit onderzoek te maken heeft. Dus wat mij betreft zijn er 2 mogelijkheden: a. de vinding is dermate revolutionair dat de sponsorende fabrikant (PPG) totaal geen gegevens naar buiten wil brengen, of b. het spul werkt slechter dan standaard antifouling.
UPDATE
Inmiddels is Jan van Geldrop gepromoveerd bij de universiteit van Utrecht. Uiteraard feliciteren we hem daarmee. Helaas was deze informatie niet beschikbaar bij het schrijven van dit stukje. In het promotie-artikel lezen we dat de aangroeiverminderende eigenschappen vergelijkbaar zijn met gewone antifouling. Dat lijkt goed nieuws voor het milieu. Het is echter nog lang geen product dat je uit een potje zo op de boot smeert; ook de betrokkenheid van PPG is nog niet duideljk geworden. Ik hoop er echter het beste van.