Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Toen de Laser net op de markt was was er nog niet erg veel interesse. Een aantal mensen kochten er een, maar de meeste bleven liever bij hun oude boten. In het buitenland verkocht de Laser een stuk beter dan in Nederland, maar toen de Laser daar eenmaal een naam had kwam de interesse vooral bij de zeilscholen. Ze haakten meestal toch af omdat ze de Laser te duur en te breekbaar vonden.
Laser richtte zich echter niet zozeer op de zeilscholen, maar op de particulieren, ze kwamen met een doorslaggevend idee: de ‘Laser Formula’. Dit is een standaard Laser romp met mogelijkheid tot drie zeilen: Standaard, Radial en 4.7
Toen de omzet zo was gestegen ging Laser zich richten op de zeilscholen en lesboten. Het gevolg hiervan is de Laser Pico. Toen deze op de markt kwam hadden veel mensen al gehoord van de Laser, en de zeilscholen vonden het een goede boot. Steviger en redelijke prijs, hij verkocht vanaf het begin dus al goed. De meeste Pico’s die door particulieren zijn gekocht hebben er dan ook eerst mee op de zeilschool gevaren.

Na de Pico was het wat stiller, alleen de SB3 was er gekomen. Deze was voor de meeste mensen te duur, en de wedstrijdzeilers die het geld hadden wilden er ook niet aan. Het was nog geen wedstrijdklasse. Laser heeft dus zijn best gedaan om dit voor elkaar te krijgen, en daarna steeg de verkoop.

Na de komst van de SB3 zijn er nog meer Lasers op de markt gekomen. Sommige verkochten helemaal niet en zijn ook niet meer te koop. Andere verkopen geweldig of zijn pas net op de markt. Doordat er nu zoveel keus is in Lasers is er eigenlijk wel voor iedereen een Laser te vinden.
Behalve de boten zelf is een groot deel te danken aan de handigheid van de boten. Een voorbeeld is de ‘Laser Formula’, of het roer in de Pico dat je omhoog kunt zetten als je vastloopt. Door deze makkelijk dingen en goed ontworpen extra’s is de Laser ook een bekende boot geworden.

Een aantal versies lasers:
De Laser standaard is een snelle en lichte eenmansklasse. De Laser standaard kent ook nog de zogenaamde ‘Laser Formula’. Dit is niets anders dan 3 boten in 1 door het verwisselen van het tuig:

Laser 4.7: dit is de kleinste en lichtste uitvoering in de ‘Laser Formula’. De romp is even groot, maar het zeiloppervlakte is een stuk kleiner. Hierdoor is de boot geschikt voor de beginnende of jongere zeiler. Door het kleine zeiloppervlak is de overstap van de Optimist naar de Laser een stuk makkelijker gemaakt. Door de voorgebogen ondermast van de 4.7 blijft het zeilpunt op dezelfde plek en behoud je het zelfde ‘Laser gevoel’ als in de standaard versie. De 4.7 is net als de standaard versie een raceklasse.

Laser Radial: dit is de opvolger van de 4.7 en zit tussen de 4.7 en de standaard in. Met een iets groter zeiloppervlak dan de 4.7 is de Radial al een stuk moeilijker te varen. De boot is dus bedoeld voor de gevorderde en iets oudere/zwaardere zeiler. De ondermast is ook bij de Radial een stukje voorgebogen om het zeilpunt op dezelfde plek te houden en het ‘Laser gevoel’ ook in de Radial te kunnen beleven. De Radial is ook een wedstrijdklasse, en sinds 2004 een Olympische klasse.

De Standaard Laser: dit is de versie voor als je uit de Radial bent gegroeid, dus voor de ervaren en zwaardere zeiler. De mast is hierbij niet voorgebogen omdat dit al het ultieme Laser gevoel heeft. De Laser is een wedstrijdklasse en een Olympische klasse.


De Laser Pico is de tweede creatie van Laser. Door de vorm van de romp en de zeileigenschappen is deze tweemansboot bedoeld als lesboot. Door de dikke romp is hij goed bestand tegen fouten en aanvaringen. De Pico is dankzij de hogere giek en makkelijke kuip een erg goede lesboot geworden, maar door de goede zeileigenschappen is de Pico ook een perfecte boot voor de ervaren zeiler. De Pico is geen wedstrijdklasse.De Laser SB3 is een geweldige boot. Door de grotere en bredere romp kan de boot beter tegen hoge golven dan de andere Lasers. De SB3 is de enige Laser waarin door minimaal drie personen wordt gevaren. Tijdens de wedstrijden is een vierde bemanningslid ook toegestaan, omdat je door het grote zeiloppervlak veel gewicht nodig hebt. De SB3 is veruit de duurste Laser en heeft ook veel mooie dingen erop zitten als een genaker, spinaker, etc.. De SB3 zie je erg weinig, maar is wel een Olympische klasse.


De Laser Vago is de nieuwste creatie van Laser. Door de vorm van de romp een erg snel en actief bootje. Doordat de Vago een erg nieuwe boot is, zitten er veel snufje op. Het zeil is aan alle kanten prima te trimmen. Het bijzetten van het genaker gaat erg eenvoudig doordat het in een soort hoes in de boot vast zit. Door de vorm van de Vago reageert deze erg snel op de stand van het zeil en de wind, je hebt je roer dus minder nodig. Deze tweemansboot is sinds 11-07-2007 een officiële wedstrijdklasse.


Laser 2 is eigenlijk een omgebouwde Laser. Hierin zitten 2 mensen, en de boot is iets beter uitgerust. Zo heb je in de Laser 2 bijvoorbeeld een trapeze, fok, spinaker etc. … Door dat de vorm van de romp hetzelfde is houd je in de Laser 2 ook het ‘Laser gevoel’. De Laser 2 is een officiële wedstrijdklasse.


Laser Bahia is de gezinsboot van Laser. Hij lijkt qua vorm erg op de Vago, maar is een flink stuk groter. De Bahia kun je natuurlijk zeilen, maar je kunt er ook een motor achter hangen, of de riemen gebruiken. De Bahia is geen wedstrijdklasse maar wel een mooie boot. Net als de Vago heeft ze een makkelijk systeem voor het genaker.


Laser Stratos is een grotere en mooie boot van Laser. Ook hierin kun je alles mooi trimmen, en door de grotere romp kan je de Stratos iets meer hebben. De Stratos is bedoeld als een wat rustigere boot, maar je kunt er ook erg goed actief in zeilen. De boot heeft ook een genaker en een spinaker. Door de ruimere kuip en de vorm ervan loost de boot het water effectief naar buiten, waardoor je niet zo snel natte voeten zal krijgen. De Strotos is ook in de versie ‘Stratos Keel’ verkrijgbaar, het enige verschil is dat deze een kiel heeft en de ander een zwaard. De kiel van de Stratos is wel ophaalbaar.


De Lasers die ik hier heb genoemd zijn redelijk gemakkelijk te verkrijgen bij de importeurs, zoals Sailcenter. Daar betaal je wel flink voor een Laser, maar je hebt wel een mooie en goede boot! Ook in de tweedehands markt is een groot laser aanbod, maar de kwaliteit is soms ronduit slecht. Als je een Laser wilt kopen moet je op een aantal dingen letten: Is het polyester niet erg beschadigd? Zit er een klein lek in? Zijn de zeilen nog goed? Hoe oud is de boot en wat heeft ze allemaal doorgemaakt? Hoe zijn het zwaard en roer er aan toe? Kijk even op plekken bij het zwaard, ophanging van het roer, de mast is soms verbogen en bij de mastvoet is soms de romp kapot. Ook zijn er veel mensen creatief met tape, en dat is niet fijn in je boot.


Zelf heb ik ook veel in de Lasers gezeild, namelijk in de standaard Laser, de laser Pico, de Laser Vago en de Laser Stratos Keel. Ik vind het allemaal super boten, mooi prestaties, makkelijk en fijn te zeilen en je kunt het zeilen zo actief maken als je wilt. Ik zal beginnen bij de standaard.

De standaard Laser vind ik een super boot. Door de snelheid en de vorm van de romp is het lekker actief zeilen. Door de ophanging van de hangbanden is de boot ook erg makkelijk recht te houden, wat ook fijn is. Bij de standaard Laser moet je wel oppassen dat je niet te licht bent voor de standaard, en anders moet je toch een Radiaal nemen.

De Laser Pico is ook een goede boot, en zeker waarvoor hij bedoeld is, les krijgen. De hogere ophanging van de giek is erg fijn als je een beginnende zeiler bent. Door de makkelijk te trimmen zeilen kun je daar rustig mee experimenteren, en als het weer je te zwaar wordt kun je de fok eraf halen. De ophanging van de hangbanden vind ik niet ideaal. Als je wat kleiner bent dan ik nu hangen ze goed, persoonlijk had ik ze liever iets meer naar het midden toe. Verder is de vorm van de boot goed, alleen is de ophanging van de schoot niet optimaal.

De Laser Vago vind ik de mooiste Laser waar ik tot nu toe in het gevaren. De vorm van de boot is goed, alleen voor de wind is geen succes met de Vago. Verder zeilt hij prima en heb je alles wat je hartje wil. Een genaker is een leuke extra, zeker in snelheid, en de trapeze is super. De Vago is heel erg wennen, maar als je eenmaal gewend bent is het een machtige boot. De Vago reageert heel erg snel op wind, stand van zeilen en roer. Je moet dus veel meer met je zeilen sturen, en alleen als het nodig is je roer gebruiken, hierdoor hou je een goede snelheid.

De Stratos is weer een bootje apart. Doordat hij groter golven aan kan en makkelijk en snel water loost is het een leuke boot om gekke dingen mee te doen, zoals het IJsselmeer over. Dit zijn dingen die erg zwaar zijn, maar heb het een keer gedaan, en dat is wel gaaf. Door de kiel in combinatie met de trapeze is de boot goed genoeg recht te houden, alleen als je dingen gaat doen als het IJsselmeer over moet de wind niet te hard zijn. De boot is goed in plané te krijgen, wat fijn is als je grote afstanden zeilt. De boot is goed te trimmen en zeilt super!


De voordelen van de Laser zijn dat er voor iedereen een soort is, erg uiteenlopend. Het zijn vaak snelle en goed te trimmen boten, maar je kunt ook kiezen om daar geen gebruik van te maken en rustig te zeilen. Een Laser heeft weinig onderhoud nodig doordat ze van Polyester zijn. Ze gaan dus lang mee en je hoeft en alleen maar in te zeilen. Het zijn populaire boten en er zijn veel mensen die er eentje hebben, dus kun je makkelijk advies krijgen. Vooral voor de wedstrijdzeiler is de Laser een goede boot. En zijn er veel van, en het is een officiële klasse (op een paar na) en er zijn dus veel wedstrijden. Het vervoeren van de laser is ook erg goed te doen. Haal het zeil van de mast, haal de mast uit elkaar en leg deze in de auto. Leg de boot op een trailer achter de auto.

De Laser heeft natuurlijk (helaas) ook nadelen. Behalve dat ze erg prijzig zijn is er het probleem dat je alle onderdelen van Laser moet hebben. Je mag volgens de wedstrijdreglementen niet teveel improviseren en kapotte dingen kun je eigenlijk alleen via Laser krijgen. Ze hebben hiermee dus een monopoly en daar maken ze maar al te graag gebruik van.
Kortom, de Laser is een goede boot met veel varianten, de een actiever dan de andere. Voor iedereen is er een te krijgen, en ze zeilen super! Dus, verkoopt allemaal de boot en koop een Laser.

Eigenschappen:Voor meer info over lasers en de officiële Laser klasse, zie hier!
Voor meer info over de verschillende lasers en aanschaf hiervan, zie hier!
Voor meer info over alles op en rond de laser en officiële Laser site, zie hier!


   
   
   
   
© Zeilersforum.nl