Tony2920 schreef :
vlam in de pan is te blussen met een natte katoendweil. je moet de techniek hiervoor wel even goed inoefenen, maar werkt perfect. Natte dweil, niet kletsnat, maar wel vochtig (in een emmer en daarna uitwringen bvb) in een vloeiende beweging over de pan draperen, (ervoor zorg dragen dat je geen vlammen naar te toe laat komen onder de dweil)
Ettelijke keren geoefend tijdens de brandbestreidings oefeningen aan boord.)
Gebruik wel geen synthetisch materiaal, dat vat te gemakkelijk vlam, of smelt.
Voor dit heb je echt een katoenen dweil nodig.
Zonder oefening zou ik deze manier nooit toepassen, dus voor de meeste leden hier ongeschikt ben ik bang. Nadeel vind ik ook nog eens de duur van de voorbereiding, Zoeken van de dweil, nat maken. Deksel of dienblad gaat vaak sneller.
Hieronder het officiële bericht van mijn veiligheidsregio (VRGZ) wat te doen bij vlam in de pan.
Waarom en hoe je de pan moet afdekken
Zonder zuurstof geen vuur. Door de pan af te dekken, verbruikt het vuur de zuurstof die zich nog in de pan bevindt en zal dan doven. Je kunt de pan afdekken met een deksel, een bakplaat of stevig dienblad. Houd deze als een schild voor je, zet eerst de onderzijde op de rand van de pan en duw de vlammen met de deksel terug. Als je tijd hebt bedek dan je handen of trek ovenhandschoenen aan.
Laat de pan staan
Ga niet met de pan aan de wandel. Je kunt struikelen of de brandende vloeistof kan over de rand van de pan klotsen en stevige brandwonden veroorzaken.