Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2

Onderwerp: Auto piloot probleem

Auto piloot probleem 14 juni 2019 16:00 #1054773

  • WADnWIND
  • WADnWIND's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 14571
666 schreef :
Ik kom net bij de boot met 'n nieuwe rf300.
Aangesloten, nog niets. Niets meetbaar.




Gepost met de officiële Zeilersforum-app

Ik schreef al eerder;

Als de RF300 het nog wel deed met de oude software en na de update niet meer, gaat een nieuwe RF300 mogelijk niks opleveren?
Het zou wel erg toevallig zijn dat die nét tijdens de update defect gaat.


Ik zou hem omruilen voor een RF25, nieuwere firmware weet daar vast wel mee om te gaan?
Communiceren kost soms geld, niet communiceren kost vaak meer.....
- Echte schippers dragen nooit een rode broek.........
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 14 juni 2019 16:10 #1054776

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Heb nog met Navico gesproken, voordat ik de rf300 ophaalde. Zou geen verschil mogen maken. Weet inmiddels nu wel hoe te downgraden. Dat is even de volgende stap.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 14 juni 2019 16:54 #1054793

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Ook dat gaat 't niet worden. Ik weet 't even niet meer. De pilot is zich van geen roerstandgever bewust. Ik denk dat de ingang op de computer zelf kapot is, alhoewel er toch spanning op staat.
Hoe dat nu weer te checken? Ik zou bijv ook niet weten of er een hard reset knop verstopt zit op de print.



Gepost met de officiële Zeilersforum-app
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 14 juni 2019 17:14 #1054797

  • WADnWIND
  • WADnWIND's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 14571
Met die jachten serie kan ik je niet verder helpen.
Communiceren kost soms geld, niet communiceren kost vaak meer.....
- Echte schippers dragen nooit een rode broek.........
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 14 juni 2019 17:30 #1054804

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Ik ben bang dat ik tot maandag moet wachten voor support.
Vrees dat ik mijn plannen moet gaan aanpassen.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 15 juni 2019 07:21 #1054921

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Ik heb de handleiding erbij gehaald. Bij de problemen die ik heb, geeft de troubleshooting gids aan dat de oplossing bestaat uit "vervang het apparaat". Zonde en duur, terwijl het lijkt dat alleen het roerstand circuit het niet doet. Misschien ligt de oplossing er in de analoge roerstandgever te vervangen voor de n2k versie.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 15 juni 2019 07:33 #1054922

Vreemd dat dit samenvalt met de software update. Heb je de AP net voor de update nog gebruikt, of kan dit al langer defect zijn?

Extern kan idd, voorlopig kun je VRF gebruiken
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 15 juni 2019 07:51 #1054928

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Dat vond ik ook, vandaar het downgraden. Maar daar ligt 't niet aan. Ik heb een stuk gevaren in de virtuele stand, maar dan slingert de boot dermate dat je er zeeziek van zou worden. Zowel in hoge als lage response. Kost ook veel stroom.
Ik heb de pilot in 2016 gekocht voor mijn vorige boot, en daarop ong12 maanden gebruikt. Die boot is toen de kant op gegaan, en de pilot, met drive en nog wat spullen hebben tot twee maanden geleden rondgeslingerd in afwachting van montage in de nieuwe boot. Alles werkt perfect, behalve dus de roerstand functie in de pilot. Ik ga vandaag nog 1 poging doen, en de sw van de pilot opnieuw installeren als dat gaat. (laatste versie zit er al in)
Toch is 't natuurlijk reed, want je zou verwachten dat de aansluiting voor de rf300 echt ' dood' zou zijn, maar er staat wel spanning op. Mijn Electronica kennis houd hier echt op.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 15 juni 2019 08:24 #1054940

  • henkvd
  • henkvd's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2824
Nu heb ik geen kaas gegeten van de Zeus , maar die zie ik als een remote in het systeem.
Hoe ziet het AP systeem er verder uit ?

AC42 , RF300 , AP ??
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 15 juni 2019 08:42 #1054949

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Inderdaad AC42, rf300, n2k netwerk met 2 Triton2 pilot controllers en een Zeus

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 17 juni 2019 22:05 #1055848

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Een update. Helaas geen vooruitgang geboekt. Vrijdag dus een rf300 gehaald zonder resultaat. Vandaag een nieuwe gerefurbished print voor de computer gehaald. Samen met de nieuwe rf zou je verwachten dat ea zou werken. Neen dus.
Er moet iets electrisch aan de hand zijn wat ik met mijn geringe kennis niet kan uitvogelen.


Gepost met de officiële Zeilersforum-app
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 18 juni 2019 06:27 #1055867

  • Joop66
  • Joop66's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3696
Stomme vraag misschien:

Heb je de workshopmanual? Of service manual?

En wat zegt de fabrikant als je contact opneemt? Bij Navimo geven ze je meteen de testjes die je moet doen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 18 juni 2019 07:32 #1055881

  • WADnWIND
  • WADnWIND's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 14571
Je hebt geen goede elektrische verbinding tussen rf300 en processor kast ac42.
Lasdoosje? Verbindings blokje op printplaat?

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Communiceren kost soms geld, niet communiceren kost vaak meer.....
- Echte schippers dragen nooit een rode broek.........
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 18 juni 2019 07:34 #1055883

  • WADnWIND
  • WADnWIND's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 14571
Workshopmanual heet service manual.

Ga je niet krijgen (denk ik). Hooguit installatie manual, maar die is er al.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Communiceren kost soms geld, niet communiceren kost vaak meer.....
- Echte schippers dragen nooit een rode broek.........
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 18 juni 2019 07:40 #1055886

WADnWIND schreef :
Workshopmanual heet service manual.

Ga je niet krijgen (denk ik). Hooguit installatie manual, maar die is er al.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app

Meestal niet van de fabrikant , nee, maar vaak wel als je het internet doorzoekt met "service manual"en het merk en type van een apparaat.
Ik heb er al heel wat opgedoken o.a. van de oudere en sommige nieuwere autopiloten van Raymarine en Simrad .Soms overigens alleen te downloaden met betaling. ( op die manier veschijnen ze soms ook via omwegen uiteindelijk gratis :whistle:
Voor service manuals van motoren heb je zelfs een speciale website : www.motoren.cloudns.cx/Engines.html

Kwestie van uigebreid googelen en niet et snel opgeven.
Ad
Laatst bewerkt: 18 juni 2019 07:42 door Yellow Boat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 18 juni 2019 08:04 #1055892

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Ik heb ook nog 'n rf25 n2k sensor geprobeerd. Die is wel zichtbaar. Hiermee kon ik wel eindposities van 't roer aangeven, maar de daaropvolgende roertest gaf een ' rudder fail'. Dat bracht me op het idee dat wellicht iets met de cluchkabel aan de hand was, dus die heb ik vervangen. Omdat er geen verschil was tussen oude en nieuwe print, had ik inmiddels de oude weer teruggeschroefd. Ik weet 't niet zeker, maar ik had het idee dat ik een vonkje zag bij het inschakelen daarvan. De Ap leek normaal te werken, althans alle data kwam door. Dus toen nogmaals een in bedrijfsstelling begonnen met deze print en de rf25. Op het moment dat ik bij de rudder test aan kwam, hoorde ik gebrom in de Ap ontstaan. Snel uit gezet, en dat doende zag ik dat ik de kabel van de clutch in de haast vergeten was in de Ap te doen. Alles wederom herhaald, maar weer dat gebrom. Uitgezet, maar vanaf dat moment schakelt de clutch in zodra ik de kabel aansluit. Dat circuit is dus kapot lijkt me. Er blijft spanning op staan.
Dus, nu heb ik aan boord 2 rf300's, een rf25 en een hopelijk nog wel goede spare print, en ik weet bij God niet meer wat er fout gaat, of wat ik verkeerd heb aangesloten. Ik durf er even niet meer aan te komen! De specialisten van navico zijn erg druk, en kunnen helaas niet op stel en sprong aan boord komen. Ik zou ook even geen goed scheepselektra bedrijf in de buurt van Amsterdam weten die ea goed door kan meten.



Gepost met de officiële Zeilersforum-app
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Laatst bewerkt: 18 juni 2019 08:24 door 666.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 18 juni 2019 08:21 #1055897

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
In de manual(s) die ik heb is de te nemen actie bij de problemen die ik ondervind, ' vervang apparaat'.
Heb ik niet zoveel aan, want zelfs dát heb ik gedaan.

Maar, om nog meer inzicht te geven in de installatie:
Ik heb twee roerkoningen, verbonden met een staaf. Aan het ene kwadrant is een RM type1 aangesloten, met daarbij horend een acu200 computer. De spare.
Aan de andere kant een nagenoeg nieuwe Jefa DD1 drive, met dus de AC42 computer. Dit is de nieuwe hoofdpiloot.
Om snel te kunnen schakelen tussen de twee, heb ik een 32A selectieschakelaar toegevoegd. Twee polig, dus de 0 word ook geschakeld. Op de aankomende lijn staat ook nog een 25A circuitbreaker gemonteerd. De schakelaar voorkomt ook dat er per ongeluk 2 pilots tegen elkaar in kunnen werken. Beide pilots, ook als de schakelaar in de 0 stand staat, zijn wel aanwezig op 't n2k netwerk. Tot vorige week werkte dit naar behoren, muv dus de missende roerstandgever.



Gepost met de officiële Zeilersforum-app
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 18 juni 2019 08:53 #1055912

  • henkvd
  • henkvd's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2824
Dat de clutch inschakelt bij aanzetten is normaal, als eerste zal de AP een rudder test uitvoeren en het roer een tikje BB en SB geven en als de roerstand werkt het roer in de midden zetten.
Dan pas zal de clutch uitgeschakeld worden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 18 juni 2019 09:20 #1055923

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Ja, dat is de normale gang van zaken. Echter nu laat de clutch pas los als ik de stekker eruit trek.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 18 juni 2019 10:27 #1055933

  • WADnWIND
  • WADnWIND's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 14571
Dan is de kans aanwezig dat de schakel FET van de clutch defect is door een emk spanning tijdens loshalen. Nooit doen dus.
Komt wel eens meer voor, maar alleen door "rommelen". Tijdens gebruik gaat dit nooit defect.
Óf de fet vervangen óf de emk diode/suppressor vervangen, als dat het dus is?

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Communiceren kost soms geld, niet communiceren kost vaak meer.....
- Echte schippers dragen nooit een rode broek.........
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 18 juni 2019 12:47 #1055971

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Ja, deze print moet gerepareerd. Hoop dat andere nog ok is, daar heb ik niet mee gerommeld.
Morgenochtend een tech van Navico aan boord.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 21 juni 2019 13:39 #1056980

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
De pilot doet het inmiddels weer. Zelfs de originele roerstandgever blijkt 't normaal te doen. Dat de nieuwe print de nieuwe rf300 niet herkende, zal gelegen hebben aan mijn gefrustreerde, steeds sneller, door de instellingen heen fietsen. De rf25 houd ik, voor je weet maar nooit, de oude print is kapot, en die laat ik repareren, ook voor je weet maar nooit.
Het blijkt nagenoeg onmogelijk de rf300 te meten op frequentie met een simpele multimeter. Daar is een scope voor nodig.


Gepost met de officiële Zeilersforum-app
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 21 juni 2019 22:24 #1057137

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 12960
Mooi dat het nu opgelost is, nu weer lekker zeilen.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Auto piloot probleem 22 juni 2019 00:37 #1057140

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Zeker! Eindelijk weer op pad

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
Tijd voor maken pagina: 0.302 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl