Ja het brand goed, vandaar de naam
brandspiritus ook
Volgens mij werkt zo'n pit wel degelijk als een lont: de vloeistof is geabsorbeerd in het materiaal van de pit; dit dient een groot absorptievermogen te hebben en tegelijkertijd weinig weerstand te hebben tegen intern transport van de vloeistof. Vergelijk een vloeipapiertje waarvan je van één kant in water drenk: hele papiertje zal zich volzuigen.
Zo'n pit steek je aan de bovenkant aan (net als een lont). Slechts dáár bevindt zich de ontstekingsbron, is zuurstof aanwezig én is de temperatuur voldoende hoog om de alcohol te laten verdampen. Elke gram alcoholdamp die verbrand is, wordt vanuit het absorberende materiaal weer aangevoerd (als vloeistof) richting vlamfront.
Als je een veel te losse pakking neemt of een materiaal wat niet goed (niet snel genoeg) transporteert, dan zal het óók onder het vlamfront te heet worden, wat de nare geurtjes zou kunnen verklaren: vergelijk het met een lont van een olielamp die leeg raakt: als je de lont op blijft draaien dan zal die lont verbranden. Omdat er geen vloeistof meer is die de lont doet afkoelen (verdampingswarmte)
Pas ook op dat je geen hele grote pannen te lang op het vuur zet/te heet laat worden (oliebollen bakken is een slecht idee bv): ik heb zelf een opzetoventje op een (hele oude) Origo meegemaakt, als je daar anderhalf uur lang een appeltaart in ging bakken, dan ging die Origo steeds harder (omdat het ook lager in de pit te warm wordt en er te veel alcohol verdampt). En daardoor wordt het nóg heter en je hebt een kettingreactie
Dat heeft nogal eens een kopje water nodig gehad om te blussen.
Niet mee gaan prutsen dus!
Verder is zo'n Origo geniaal in z'n ontwerp vind ik. Net als een gascomfort trouwens - dat is eigenlijk nóg eenvoudger en geeft een gecontroleerdere verbranding (gas/lucht mengsel) in optimale verhouding.