Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Niet-cardanisch kookstel aan boord

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 15:08 #1040311

Nachtvlinder schreef :
Dan gaat het een Origo worden dus? Of ga je voor electrisch?
Ik heb een origo met oven (de Origo 6000) als "zomer" kooktoestel.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 15:29 #1040317

  • Zeewinde
  • Zeewinde's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6085
Nachtvlinder schreef :
Vinni schreef :
Gas komt er bij mij niet in.

Nou nou, dat klinkt stoer!

Erikdejong schreef :
Geen van de diesel fornuizen (of kachels for that matter) van Dickinson zijn primair bedoeld om op te koken.


Dan gaat het een Origo worden dus? Of ga je voor electrisch?

Nou stoer.....als je een gasexplosie en brand hebt meegemaakt piep je wel anders.
Niet onze boot maar een duur motorjacht drie boxen verder. Gasexplosie en total loss. Een week later gebeurde hetzelfde bij zeilvrieden.

Zo'n origo 6000 lijkt me ook wel wat. Door het gewicht werkt dit wellicht beter dan de origa two. Maar voor de zomer?....en de winter dan?

Vinni
Er valt altijd wel wat te zeiken......
Laatst bewerkt: 25 apr 2019 15:30 door Zeewinde.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 15:35 #1040320

Daarom stond het woordje zomer ook tussen aanhalingstekens. Uiteraard is de Origo ook in de winter prima te gebruiken. De reden dat wij het een zomerfornuis noemen is dat we hem alleen gebruiken als het warm genoeg is om de kachel niet aan te hoeven hebben. Als de Dickinson kachel aan staat koken we bijna altijd daarop.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 15:51 #1040324

Vinni schreef :
Ik begrijp de verwarring....
Ik kijk naar die dieselkookstellen.

Gas komt er bij mij niet in.

Vinni

Bij mij idem geen gas, geen lampenolie of alcohol want dat zie al helemaal niet branden. Het is bij mij een tweepits elec. Met omvormer en twee 105 ah batterijen.
Meten is weten.
Specialiseren is meer van minder weten.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 15:56 #1040325

  • PvO
  • PvO's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5169
Freetime1970 schreef :
Vinni schreef :
Ik begrijp de verwarring....
Ik kijk naar die dieselkookstellen.

Gas komt er bij mij niet in.

Vinni

Bij mij idem geen gas, geen lampenolie of alcohol want dat zie al helemaal niet branden. Het is bij mij een tweepits elec. Met omvormer en twee 105 ah batterijen.

Is dat voldoende om zeg gedurende 2 dagen je maaltijden, thee, koffie, afwas water te koken/verwarmen?
Iedereen heeft dezelfde wind, maar niet dezelfde zeilen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 16:06 #1040327

  • ReneK
  • ReneK's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4335
Hier ook een half cardanisch toestel (eno) geen problemen met koken ook iet tijdens 2 weken lange oversteken , als het erg hobbelt eten we een dag ‘makkelijk’

PvO schreef :
Freetime1970 schreef :
Vinni schreef :
Ik begrijp de verwarring....
Ik kijk naar die dieselkookstellen.

Gas komt er bij mij niet in.

Vinni

Bij mij idem geen gas, geen lampenolie of alcohol want dat zie al helemaal niet branden. Het is bij mij een tweepits elec. Met omvormer en twee 105 ah batterijen.

Is dat voldoende om zeg gedurende 2 dagen je maaltijden, thee, koffie, afwas water te koken/verwarmen?

2x 105ah is effectief 100ah , bij ons absoluut onvoldoende om 2 dagen alles mee te doen , zelfs 1 dag redden we niet voor koken , thee , koffie en water verwarmen
www.svbluepearl.com

Inmiddels hebben we Kroatië verlaten en zijn we (weer) onderweg globaal richting Nieuw Zeeland ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 16:33 #1040336

  • Zeewinde
  • Zeewinde's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6085
Electrisch koken is bij ons aan boord ook geen optie.

Vinni
Er valt altijd wel wat te zeiken......
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 16:39 #1040337

Succes met de spiritus dan en goed oppassen als de oven- of kookpitten bijgevuld moeten worden tijdens bedrijf. Eerst helemaal af laten koelen!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 17:09 #1040346

  • Zeewinde
  • Zeewinde's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6085
Jaja....we gebruiken dat spul al drie jaar naar tevredenheid.
Alleen onder helling vinden we niet zo fijn.
Vandaar de vraag waarmee ik begon ...een niet cardanisch kookstel.

Vinni
Er valt altijd wel wat te zeiken......
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 17:14 #1040348

Als je de standaard tweepits Origo hebt, dan kun je er ook voor kiezen om de bodem te verzwaren door er met 4 of 6 boutjes een 8 of 10mm RVS plaat onder te bouten. op die manier is het toestel aanzienlijk stabieler. De scherpe randjes van de oren waar het toestel aan hangt kun je met een vijl wat afronden.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 17:51 #1040365

  • PvO
  • PvO's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5169
ReneK schreef :

2x 105ah is effectief 100ah , bij ons absoluut onvoldoende om 2 dagen alles mee te doen , zelfs 1 dag redden we niet voor koken , thee , koffie en water verwarmen
Dat idee had ik ook, maar een forum genoot zij laatst nog iets in de trant van: "Als de theorie afwijkt van de praktijk, heeft de praktijk gelijk".

Dus ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe Freetime1970 dat doet ;)
Iedereen heeft dezelfde wind, maar niet dezelfde zeilen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 20:26 #1040435

  • Zeewinde
  • Zeewinde's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6085
Erikdejong schreef :
Als je de standaard tweepits Origo hebt, dan kun je er ook voor kiezen om de bodem te verzwaren door er met 4 of 6 boutjes een 8 of 10mm RVS plaat onder te bouten. op die manier is het toestel aanzienlijk stabieler. De scherpe randjes van de oren waar het toestel aan hangt kun je met een vijl wat afronden.


Dat verzwaren van de origo staat als testje inderdaad al in de planning.
Wat ik namelijk merkte is.....omdat de origo zelf niet zo zwaar is, is de plaatsing van b.v. een gevulde fluitketel veel bepalende voor de balans onder helling dan het correct cardanisch opgehangen zijn van de Origo. Als het water dan ook nog eens heen en weer klotst dan is de balans helemaal weg. Kortom dat verzwaren werkt nivillerend. Aldus mijn theorie. :unsure:

Vinni
Er valt altijd wel wat te zeiken......
Laatst bewerkt: 25 apr 2019 20:28 door Zeewinde.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 20:36 #1040439

Het werkt als een kiel onder een boot hangen! Ik zou dan meteen een oven daarvoor gebruiken.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 20:37 #1040440

  • DavidS
  • DavidS's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3297
Freetime1970 schreef :

Bij mij idem geen gas, geen lampenolie of alcohol want dat zie al helemaal niet branden..

Dan heb jij nog nooit met een origo gekookt want ik heb een duidelijk zichtbare blauwe vlam met de spiritus van de Action.


En ik vul de pot telkens ik aan boord kom. ;)
"Life is too short to own an ugly boat"
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 20:38 #1040441

  • Palomine
  • Palomine's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6049
Ik heb sinds vorig seizoen de Origo 3000 aan boord, cardanisch opgehangen in de lengte richting van de boot. Met de bijbehorende pannenklemmen blijft de fluitketel en een pan met rechte boden prima staan, ook in wat meer zeegang. Wok-achtige pannen, daar hebben de pannenklemmen geen grip op natuurlijk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 20:39 #1040445

  • Knoet
  • Knoet's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2115
Best een goed idee denk ik, je verlaagt op die manier het zwaartepunt van het deel dat beweegt, en daarmee de slingerfrequentie.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Bert
Spækhugger
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 20:51 #1040448

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17703
Aan boord van de il Cigno een driepits kooktoestel met oven, op gas, halfcardanisch, met pannenklemmen. Mijn ervaring is dat er dankzij de ophanging en de klemmen zelfs bij golvig weer nog prima gekookt kan worden. Ik heb o.a. heerlijke biefstukken of vers gevangen makrelen gebakken op zee met flinke helling. De beperkende factor is overigens niet het kooktoestel, maar de kok.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 20:55 #1040449

  • Zeewinde
  • Zeewinde's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6085
DavidS schreef :
Freetime1970 schreef :

Bij mij idem geen gas, geen lampenolie of alcohol want dat zie al helemaal niet branden..

Dan heb jij nog nooit met een origo gekookt want ik heb een duidelijk zichtbare blauwe vlam met de spiritus van de Action.


En ik vul de pot telkens ik aan boord kom. ;)

Ik gebruik ook dat spul van de Action.

Vinni
Er valt altijd wel wat te zeiken......
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 21:08 #1040452

ilCigno schreef :
De beperkende factor is overigens niet het kooktoestel, maar de kok.

Dat is een kwestie van veel doen Timo! De temperatuur van mijn gasoven aan boord beperkt de mogelijkheden tov thuis bijvoorbeeld. Ik ga nog eens op zoek naar een oven met meer vermogen...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 21:19 #1040454

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17703
Ik doelde niet zozeer op de temperatuur van de oven of kookvaardigheden van de kok, maar of de kok nog in staat is om te koken als het wat golft op zee. :sick: :sick:
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 21:24 #1040455

  • Zeewinde
  • Zeewinde's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6085
Die saus wil je inderdaad niet over je biefstukje. :laugh:

Vinni
Er valt altijd wel wat te zeiken......
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 22:42 #1040467

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17789
Half-cardanisch toestel hier (Eno, geloof ik) met 2 pitten en pannenklemmen. Meestal ben ik degene aan boord die kookt en dat doe ik dan ook onder alle omstandigheden. Het grootste nadeel van beweeglijk water buiten is mijns inziens dat je heel goed moet plannen wat je waar neerzet. Staat er een bakje op het aanrecht klaar met ingrediënten voor de roerbak, maakt de boot een slinger en hop, bakje schuift zo het aanrecht af. Of een plotselinge golf net als je de macaroni in het kokende wat wilt doen: die vliegt dan even alle kanten op.
Bij koken vaar ik dan ook altijd over bakboord (duh), dan glijdt alles netjes tegen de keukenkastjes aan :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 25 apr 2019 23:50 #1040471

  • ReneK
  • ReneK's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4335
Delphi32 schreef :
Het grootste nadeel van beweeglijk water buiten is mijns inziens dat je heel goed moet plannen wat je waar neerzet. Staat er een bakje op het aanrecht klaar met ingrediënten voor de roerbak, maakt de boot een slinger en hop, bakje schuift zo het aanrecht af. Of een plotselinge golf net als je de macaroni in het kokende wat wilt doen: die vliegt dan even alle kanten op.
Bij koken vaar ik dan ook altijd over bakboord (duh), dan glijdt alles netjes tegen de keukenkastjes aan :)

Tip : bestel in china een zooi van deze siliconen matjes voor op het aanrecht en buiten op de kuip tafel
Bakjes , borden , bekers etc die je erop zet schuiven absoluut niet meer weg
Ik gebruik ze zelfs , 4 stuks, op het ikea inductie plaatje (weg blijven van het deel waar de pan op staat) om tijdens ankeren overwachtte schuivers van pannen op te vangen

Zolang ze droog zijn werken ze prima en houden het een tijd vol , zelfs de nespresso blijft (meestal) tijdens het varen op z’n plek staan (hier geef ik geen garantie op !!)


www.svbluepearl.com

Inmiddels hebben we Kroatië verlaten en zijn we (weer) onderweg globaal richting Nieuw Zeeland ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 26 apr 2019 00:04 #1040472

of gewoon voor 60 cent bij de action, lidl, aldi,macro...
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Niet-cardanisch kookstel aan boord 26 apr 2019 02:24 #1040475

Verzwaren van de oven vertraagd een beetje maar het blijft een slinger. Demping is effectiever. Ik kwam daar tot mn schande achter toen de glijlagertjes van mn eno doorgesleten waren en ik ze verving voor kogellagertjes. Gaat nooit meer stuk maar kan dr ook niet meer op koken, veel te bewegelijk en heftig. Voorheen kon ik er op koken zolang ik me er achter staande kon houden, nu al niet meer als we de haven uit zijn. Met een vaatdoekje geklemd tussen het zijschot en de oven gaat het wel ;-( Volgende stap misschien een regelbare demperstang zoals de stuurdemper van een motorfiets. Dan kan ik tunen adhv golfhoogte en gewicht van de pannen ;-)
Laatst bewerkt: 26 apr 2019 02:25 door Krullevaarder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.291 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl