Ik maak me niet zo druk om die beestjes, ik vermoed dat alle vers fruit dat ik droog bevallen is van beestjes. Dit voorjaar heb ik kappertjes verzameld en ingelegd in azijn. Alhoewel je uiterlijk niks ziet aan die kappertjes (die groeien hier overal) hebben ze toch wormpjes. Ik bezit een horlogemakers loupe, je weet wel zo´n bril met enorm sterke verwisselbare lenzen. Omdat het de eerste keer was dat ik kappertjes verzamelde heb ik vele zeer goed bekeken met die bril op. Uiteraard eens aan boord, langs de rand van de weg met dat ding op je kop is niet aan te raden.
Heb de kappertjes eerst 6 dagen in bronwater gezet, iedere dag het water wisselen, regelmatig zag ik in de gesloten glazen fles plots een mini rupsje uit een der kappertjes komen. Nog voor ik de groene lekkernij in de azijn deed was het afgelopen met het verschijnen van rupsjes.
Kijk, als je dat spul koopt in de winkel is het waarschijnlijk zo behandeld dat er geen rupsjes zullen verschijnen, men zou steen en been klagen. Die behandeling gaat hoogstwaarschijnlijk ten koste van de vitamines en zo van de kappertjes. Hetzelfde met gedroogde vijgen. Die worden ook behandeld tegen insecten (fumigation) Chemisch behandeld. Is dat beter als een wormpje?
Zelfs de meeste honing word gepasturiseerd. Je smaakt het niet maar je eet geen echte honing. Alle goede eigenschappen van honing zijn weg. Ik koop direct bij een imker, hij pasteuriseert niks.
Zelfs de zuurkool uit glas is gepasturiseerd. Alle voordelen van het fermenteren verdwenen.
Wij aten als kind “oestappels” en die hadden allemaal “anneke tiek” je beet gewoon om het rupsje heen. Nu is alles bespoten, ik weet niet of dat echt beter is voor de gezondheid.