wilweg schreef :
HPV schreef :
Ach, geen idee welk "ander"
gereedschap gecompenseerd zou moeten worden
De kurkentrekker uiteraard, je staat voor paal als je geen wijntje kan openen
Pfsjt... een mes is om mee te snijden! Wijn open je natuurlijk met een mooie combinatie van gasbrander, ruim vallend pak, hete ijzers, scheerkwast met ijswater, trechter, kaasdoek, zeefje en decanteer karaf.
[url=http://
].
Of gobbel jij van die goedkope bocht weg
Maar serieus & on-topic... een mes is een van de meest handige en veelzijdige tools ter wereld. The tool that makes all tools. Ik zou zelf voor een
Falknivven A1 gaan, maar ik vind hem eigenlijk te duur. Besparen op iets wat zo veelzijdig is, is eigenlijk gek. Zoals Boarderbas al illustreerde, in sommige situaties wil je gewoon een heel goed mes hebben. Er zeker van zijn dattie niet te stomp is. Weten dat hij (letterlijk helaas) de strop om je nek kan doorsnijden. Dat het mes de mishandeling kan doorstaan omdat jij het nodig hebt. Noem het testosteron of padvinderijelijk, ik kan ook in zo`n situatie terecht komen, en dan wil ik het niet laten aankomen op de centjes. Dan bespaar ik persoonlijk liever op iets anders.
Het is niet alleen voor het snijden van lijnen. Het is ook om vuur te kunnen maken mocht je geen andere optie hebben. Om post te openen. Om vis te kaken. Om fruit te snijden. Om hout te bewerken. Om tussen de tanden te hebben bij onderhandelingen. Een goed mes is werkelijk een verlengstuk van je handen...
Ik zie ook een aantal mensen terug komen op het punt van het scherp houden. Zelf ben ik nog bezig om een universele rig hiervoor te verzinnen. Zodra ik wat bedacht heb zal ik het hier posten. Want een stomp mes == geen mes. Tot die tijd...
Mes scherpen op een wetsteen (grove zijde, dan de fijne). Daarna over een belgisch steen (is dat de correcte benaming?) grove, dan fijne zijde. Ten slotte polijsten op een lederen riem, eventueel met een beetje tandpasta voor een heeeeel scherp en spiegelglad resultaat. ProTip: maak met een dry-marker een streep over het snijvlak, dan zie je beter wat je doet.
Als ik mijn standaard mes (wat ik altijd bij me heb) in een rijpe watermeloen zet valt hij om naar de scherpe kant... Ja echt!
Om op te drinken heb ik trouwens liever m`n eigen cider... net gemaakt, heerlijk koel... prettig op een avond als deze!