Tony2920 schreef :
Ik denk dat de scheepsbeschuit wel langer goed bleef als 6 weken hoor. Zeker als die goed bewaard was. In afgesloten blikken trommels...
Afgesloten blikken trommels? Rond 1500? Nee joh, die moesten nog uitgevonden worden net als tupperware.
Even een quote uit een boekje van een deskundige:
Uit “Zeemanstaal” van J.F. Viëtor. Uitgave 1964.
Lemma: scheepskost de verstrekte voeding aan boord, heden ten dage zeer goed, maar vroeger naar onze begrippen wel geheel anders. Hoe deze op ‘s Landsvloot in de 17e eeuw was, beschrijft Nicolaes Witsen in zijn in 1671 verschenen boek over het dagelijks menu, lijftogt, dat hij “op sommige schepen” aantrof “voor zes personen aen een Back” als volgt: Des Zondags: voor het ontbijt (de vroeghkost) grutten met een zoute haring de man. Des middags graeuwe erreten, des avonds wederom graeuwe erreten. Voorts voor “ieder hooft” voor de hele dag een pond vlees of een half pond spek.
Waarom een pond vlees facultatief wordt gesteld tegenover een half pond spek, zette Witsen elders uiteen: “Speck hout men nutter als vleesch, voor de Zeeluiden, dit blijft beter goed en is van beter verteringh als het oude vleesch. In zommige plaetzen scheft men aen de schepelingen gedrooght ossenvleesch, tot stof gemalen”.
Bij vlees moet men namenlijk niet denken aan rundvlees, maar aan keihard gedroogd vlees dat veeleer overeenkomst vertoonde met één of andere tropische houtsoort. Er zijn gevallen bekend van handige zeelieden die tijdens de lange zeereis zich onledig hielden met het vervaardigen van allerlei werkstukjes, zoals tabaksdozen enz. van dit “gedrooght ossenvleesch” ............. enz. enz.
Eet smakelijk!